Metamorfose Tolberter school tot moderne dierenkliniek

ditisWesterkwartier

TOLBERT-Voor wie goed kijkt zijn de gangen en lokalen van de oude huishoudschool in Tolbert nog een beetje herkenbaar. Maar voor de rest doet de modern ingerichte dierenkliniek er niet aan denken. Twee behandelkamers, een operatiekamer met voorbereidingsruimte, een röntgenafdeling, laboratorium, apotheek en aula telt het gebouw. De dierenartsen Marcel Nijenhuis en Maaike Nijenhuis-Rutz bieden samen met een collega en vijf assistentes in de kliniek, die net is geopend, alle zorg en aandacht die huisdieren nodig hebben.

Marcel is jaren geleden in de voetsporen van zijn vader Hessel getreden. Tot voor kort was de dierenartsen praktijk gevestigd aan de Hulstlaan in Leek. “Hier hebben we vanaf 1982 op twee plekken gezeten. De kans deed zich nu voor om ons in de oude school te vestigen. Het gebouw is zo ingericht dat we de kleine huisdieren optimaal kunnen onderzoeken en behandelen. Voor de rust verblijven honden en katten in verschillende ruimtes. Voordat we een dier opereren wordt de ‘patiënt’ in de voorbereidingskamer voor de operatie klaargemaakt. We beschikken daarnaast over twee onderzoekskamers.

Laboratorium

Naast kleine huisdieren verleent de praktijk ook zorg aan landbouwhuisdieren. Marcel laat in het laboratorium een kweek zien van weefsel van een koe met een bacterie-infectie. “We kijken zo welk antibiotica middel het meeste effect heeft. Ook bloed en urine onderzoeken we hier zelf.” Op de röntgenafdeling kan na het maken van een foto al binnen een minuut op een computerscherm worden bekeken wat er aan de hand is. “Dit is een heel modern apparaat waar we heel blij mee zijn. Het helpt ons om snel een diagnose te kunnen stellen.”

Voor het inslapen van huisdieren is een aula ingericht. “We geven mensen alle tijd en rust om van hun geliefde huisdier afscheid te nemen. We begrijpen wat dat is. Zelf hebben we ook honden en katten thuis.”

Helemaal heeft de school zijn functie nog niet verloren. In één lokaal worden nog cursussen gegeven van een opleiding die gerelateerd is aan dieren.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen