Hemels abdijconcert in klooster van Aduard

ditisWesterkwartier

ADUARD-Als het moment daar is, dan graag op de plek van het kruis in de ziekenzaal van het voormalige klooster in Aduard. Daar waar de monniken werden neergelegd om hun laatste adem uit blazen. En graag met de hemelse muziek van het ensemble voor middeleeuwse muziek Super Librum en het vrouwenschola onder leiding van Nancy Mayer. Zij voerden het laatste Abdijconcert van het seizoen in de Abdijkerk van Aduard uit.

Het concert kende alleen maar hoogtepunten. Allereerst de klank van het bijzondere orgel, dat is nagebouwd aan de hand van een beschrijving van een Benedictijner monnik uit de 11e eeuw. Heel bijzonder om de twee mannen te zien die de blaasbalgen op en neer bewegen. Het orgel werd bespeeld door Jankees Braaksma.

Hij begeleidde het vrouwenschola, naast Nancy Mayer bestaande uit Marian van der Heide, Mikae Natsuyama, Maria Bayley en Alice Boccafogli. De akoestiek van de Abdijkerk leende zich uitstekend voor hun prachtige stemmen. Zij voerden na de pauze het ‘Hellumse paasspel’ op: Maria die het lege graf van Jezus vindt en van de engelen krijgt te horen dat Christus is verrezen.

Het laatste Abdijconcert vormt meteen de aanvang van de tentoonstelling ‘Ritme van klank en stilte in en rond het klooster van Aduard’: info tentoonstelling. Hier wordt onder meer het verhaal verteld van het gebruik van muziekinstrumenten in het klooster. Het gebruik van een orgeltje was eerst alleen voorbehouden aan wereldlijke leiders als koningen en graven. Totdat er een bisschop kwam die vond dat de lucht die door de orgelpijpen werd geblazen ook Gods adem was.

Het museum is tot oktober van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend, op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De abdijconcerten vangen op 15 september weer aan en staan in het teken van 55-jarig(!) bestaan.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen