Met aanbrengen Mezoeza is Joodse schooltje in Leek weer veilig gesteld

ditisWesterkwartier

LEEK-Het Joodse schooltje in Leek is na een ingrijpende renovatie weer opengesteld voor het publiek. Dat gebeurde door aan de deurpost een Mezoeza te spijkeren. Dat is een Joods gebruik waardoor het huis veilig is. Rabbijn David Gaillard kust met zijn hand de mezoeza als hij het schooltje binnen gaat. Hij is speciaal uit Amsterdam naar Leek gekomen om de inwijding van het schooltje bij te wonen. “Het is een bijzonder gebouw. Ik kom hier al tien jaar. Het laat nog wat zien van het Jodendom dat buiten Amsterdam (red: Mediene) op het platteland is ontstaan.”

Nieuw voor hem en de bezoekers is de uitgebreide digitale informatie die wordt aangeboden. Van de drie schoolbanken die er in stonden is er eentje over gebleven. De zitting is iets naar achteren geplaatst. Hierdoor kunnen volwassenen plaatsnemen om het digitale venster te bekijken. Zoals over de vervolging van en moord op de Joden in Leek en omstreken. Maar ook over de Joodse tradities, feesten en beroepen die werden uitgeoefend. En natuurlijk het onderwijs dat ook in Leek vanaf 1855 in het schooltje werd gegeven.

Burgemeester Van der Tuuk verrichtte samen met Lex van der Star van de Progressief Joodse Gemeente in Noord-Nederland de openingshandeling. De Burgemeester verwees in zijn toespraak naar de woorden die directeur Ronald Leopold van de Anne Frankstichting dit jaar uitsprak. Hij waarschuwde voor het gevaarlijke mechanisme dat medemensen worden afgerekend op afkomst, groep waar ze deel van uit maken of land van herkomst. De geschiedenis leert dat dat kan leiden tot verschrikkingen. Een blik op de namen die aan het Joodse schooltje zijn bevestigd zegt genoeg.

Dat het schooltje kon worden gerenoveerd is onder meer te danken aan giften van Leeksters, het Mondriaan Fonds, het VSB fonds het Cultuurfonds en natuurlijk de gemeente Westerkwartier.

Meer over het Joodse schooltje en de bijzondere vrijwilliger die hier werkt is hier te lezen.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen