Peter Hondebrink uit Tolbert wint publieksprijs op Folly Art Norg

0
457
De padenmaker van Peter Hondebrink die de publieksprijs won.

NORG/TOLBERT-Peter Hondebrink (68) heeft de publieksprijs gewonnen van Folly Art Norg 2023. Het festival met vijftien dwaze kunstwerken werd in augustus door 18.000 mensen bezocht, een record. De meesten kozen voor het bijzondere kunstwerk Padenmaker, een voortsnellend huis. Een reusachtige cantharel werd door de vakjury uitgekozen tot winnaar.

De Padenmaker is door Peter in zijn werkplaats aan het Hoogstraatje in Tolbert gemaakt. Een vier meter hoog huis dat zich voortsnelt door de tijd. Het werd uitgekozen voor Folly Art Norg. Op de foto genomen in zijn tuin herkennen mensen misschien de roeken die door de lucht lijken te vliegen. Deze vogels zijn eerder ten toon gesteld op Nienoord.

Het kunstwerk voor Folly Art Norg is een stukje Tolberter vakmanschap. De ijzeren constructie is gemaakt door Wels Las Service uit Tolbert. De houten schoenen heeft Peter zelf gemaakt uit essenhout. Het huisje bestaat onder meer uit opengeknipte bierblikken van een halve liter. “We moesten een object zonder functie insturen. Ik heb een rennend huis gemaakt dat staat voor deze wereld waar de ontwikkelingen heel snel gaan. We houden het haast niet bij, maar nemen altijd ons huis mee met kostbaarheden en dingen waar je hart ligt. Dat vind ik optimistisch.”

Folly Art Norg is een mengeling van bouwkunst, architectuur, land art, design, vakmanschap en kunst in de openbare ruimte. Kunstenaars konden ontwerpen en objecten voordragen. Uiteindelijk zijn 15 kunstwerken uitgekozen om ten toon gesteld te worden. Tijdens de mooiste wandelroute in het Drentse landschap konden bezoekers de nutteloze bouwsels in de open lucht aanschouwen.

Peter heeft alles in zich om zich kunstenaar te noemen en dat heeft hij ook van zijn leven gemaakt. “Ik heb in mijn leven van alles gedaan. Vorig jaar zat ik voor een jaar op de Lofoten. Daarnaast ga ik geregeld met de kajak op zee. Maar dat doe ik ook op het Leekstermeer. Gewoon met de kajak achter de fiets rij ik er heen.”

Peter Hondebrink in zijn tuin in Tolbert.
Een overzicht van de folly’s in miniatuur. Helemaal links vooraan de Pade(n)stul die door de vakjury tot winnaar werd uitgekozen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in