Liekel’s duif levert megaprestatie met vlucht Perigueux-Boerakker

ditisWesterkwartier

BOERAKKER-Postduif De 375 van Liekel Wilpstra, nog maar één jaar oud, heeft vorige week de wedstrijdvlucht van Perigueux naar Boerakker als snelste afgelegd. Dat is een megaprestatie, want alleen al uit de drie noordelijke provincies deden 2121 duiven mee. Liekel (62), lid van de postduivenvereniging ‘Naar Huis Opende’, houdt al vanaf zijn zestiende duiven en dit is de eerste keer dat zijn duif tijdens een lange vlucht eerste wordt. “Met een Bergeracvlucht ben ik wel eens tweede geworden, maar dat valt in het niet bij de snelste zijn.”

Half vier ‘ s middags werden op vrijdag de ingekorfde duiven van het Nationaal Inkorfcentrum Drachten in Perigueux in Zuid-Frankrijk losgelaten. De afstand naar het duivenhok van Liekel bedraagt 980 kilometer. Zaterdagochtend werd De 375 automatisch geklokt toen hij over de antenne bij de ingang van het hok liep. “Ik had om vijf uur de wekker gezet, maar hij was om 4.40 uur al binnen gevlogen. In Zuidveen was een duif tien minuten eerder binnen, maar dat was ‘ maar’ 933 kilometer. Het gaat uiteindelijk om de snelheid waarmee de duif heeft gevlogen, dat was in dit geval 130 km/uur.”

Het geheim achter deze megaprestatie laat zich volgens Liekel moeilijk achterhalen. “Bij het fokken selecteer je natuurlijk op de beste eigenschappen. De vader van deze duif is ook een hele goede vlieger. Er komt ook een dosis geluk bij. De groep duiven is op het moment goed in conditie. Als ik ze los laat dan willen ze vliegen. Ze zijn in vorm, het is de kunst om dit zo te houden. Ze krijgen voor de vlucht extra vet voer,” aldus de ervaren duivenhouder.

Wat de prestatie uitzonderlijk maakt is dat De 375 nog een duif in opleiding is. Hij heeft een aantal kortere vluchten gevlogen. Dit was de eerste keer dat hij aan een lange vlucht deelnam. “Eerst maar eens kijken of dit toeval was. Na meerdere lange vluchten kun je kijken of hij steeds goed presteert.”

De 375
De antenne waar De 375 om 4.40 over heen liep.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen