Kleuters Sterrenpad ontdekken spelenderwijs letters en cijfers

ditisWesterkwartier

NUIS-De kleuters van ‘t Sterrenpad in Nuis ontdekken spelenderwijs de wereld om hen heen. Je ziet het meteen als je de klas binnenstapt: uitdagende hoeken en open kasten met natuurlijk materiaal zien er aantrekkelijk uit. Naast Jenaplanonderwijs werken de kleuters ook met pedagogische elementen van Freinet (teksten schrijven) en Reggio Emilia (uitdagend materiaal).

Janny Nienhuis is een ervaren kleuterjuf die op een afstand de kinderen observeert en in springt als het spel daar aanleiding toe geeft. “We zijn op het moment bezig met insecten. Op een gegeven moment is de vraag hoeveel insecten er zijn. Dan gaan we tellen met de juf of oudere kinderen. Vervolgens kom je op verschillende soorten, hoeveel zijn er daarvan? Het spel biedt oneindig veel mogelijkheden.”

Taalvaardigheden leren de kinderen door het schrijven van vrije teksten. “Kinderen schrijven een vrije tekst over wat ze hebben beleefd. Daar halen we ‘ taal’ uit. Als ze de tekst in het net schrijven besteed je aandacht aan hoofdletters, punten, samengestelde zinnen en het aantal woorden in een zin. Je werkt van tekening, naar teksten en letters”.

In de open kasten zien kinderen wat er voor natuurlijk materiaal, zoals boomschijfjes, bloemen, schelpen en veren voor handen is. In de verrijkte hoeken zie je de insecten ontdekhoek met loepen en een microscoop en een zandtafel, gevuld met kunstbloemen en nepinsecten “We hebben ook een kasteel in de klas, een heel knus huis. We zeggen niet vooraf dat er maar een paar kinderen tegelijk mogen spelen. Ze lossen het zelf op als niet iedereen er in past. Ieder krijgt een rol, papa, mama, opa en oma, juf en kind. Het is een heel proces waar ze mee bezig zijn. Hier halen we leermomenten uit.” Een mooi voorbeeld is de koekjesfabriek. Welke ingrediënten gebruik je? De een wil chocolade erin, de ander rozijnen en hoe kom je aan de roze kleur op de roze koeken?

“We houden ook rekening met ieders talenten. Als je bij het leren schrijven van de 7, drie zevens opschrijft en een kind zegt ‘ dat is zevenhonderzevenenzeventig, dan spring je daar natuurlijk op in,” legt Juf Janny uit. Ouders en hun kinderen mogen vrijblijvend in de klas komen ontdekken hoe het onderwijs op ‘ t Sterrenpad in elkaar steekt.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen