December is voor inbrekers ook een feestmaand

ditisWesterkwartier

BOERAKKER-December is ook een feestmaand voor inbrekers. De laatste maand van het jaar vinden traditioneel de meeste inbraken plaats. Als wijkagent Stef van Zuiden van de politiepost Leek ’s nachts met een ‘inbrekersblik’  door de dorpen in het Westerkwartier rijdt, zien sommige woningen er uit als een ‘snoepwinkel’. “Je kunt soms zo naar binnen kijken en zien wat er allemaal voor aantrekkelijke goederen aan de wand hangen of gewoon op tafel liggen. Daar kun je wel wat aan doen.”

Naar aanleiding van drie inbraken begin dit jaar in Boerakker heeft de Preventietruck van de politie het dorp bezocht. Bezoekers van onder
meer de ouderensoos in het dorpshuis Oomkegast leerden dat je het inbrekers niet te makkelijk moet maken. “Een inbreker heeft een hekel aan drie dingen,”  vertelde politie-agent Jan Mulder, die voorlichting geeft. “Hij wil niet te lang aan het werk zijn, houdt niet van lawaai en wil geen verwondingen oplopen.”

Als een inbreker ziet dat een huis is uitgerust met goed hang- en sluitwerk, dan gaat de dief liever naar de buurman weet Jan uit gesprekken met inbrekers. “Goede verlichting om het huis is ook belangrijk, want je wilt natuurlijk ook niet gezien worden als je op inbrekerspad bent.”

[quote]”Een inbreker heeft een hekel aan drie dingen”[/quote]

Wijkagent Stef drukt iedereen op het hart dat bij ‘verdachte bewegingen’  in de buurt de politie moet worden gebeld. “Vaak horen we achteraf bij inbraken dat mensen wel verdachte mensen hebben zien rondrijden. Deze informatie horen we graag, dan kunnen we actie ondernemen.”

Inbraakexpert Jan Mulder laat zien hoe gemakkelijk het is om in te breken. Met een simpel stukje plastic heb je zo een deur open die dicht zit maar niet op slot is gedaan. Met een spaak van een fiets heb je zo een deur open met een slot waar je een ouderwetse sleutel in steekt. Op de volgende link vind je een filmpje van de politie over inbreken: https://youtu.be/ubH8oViMFFk

Preventietruck

Initiatiefnemer en bestuurder van de truck is politie-agent Jan Mulder. Hij heeft jaren bij de recherche gewerkt en gaf leiding aan het inbraak-team van de provincie Friesland. De truck is zijn idee en financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Inmiddels is de truck eigendom van alle 59 gemeenten in de drie noordelijke provincies. Naast Boerakker heeft de preventiebus dit jaar ook Grootegast aangedaan. Gemeenten en de politie kunnen een aanvraag indienen om de preventiebus te laten voorrijden.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen