Geen Chinees maar Fries riet voor rietdekker Stuut

ditisWesterkwartier

BOERAKKER-Rietdekker Dirk Stuut uit Boerakker is in het nieuwe jaar al weer bezig met het aanbrengen van een nieuw rieten dak in het Westerkwartier. Met riet uit het Friese Echtenerbrug. “Geen Chinees riet. Je hebt wel mooie puntige bossen voor de eerste laag. Maar de kwaliteit haalt het niet bij het Friese riet.”

Op een film van de Vakfederatie Rietdekkers zag Dirk hoe Chinees riet wordt ‘geoogst’. “Op duizenden hectares rietvelden snijden Chinese arbeiders rond min 20 graden op open trekkers het riet. In hun schamele onderkomens branden ze de kachel met riet, want dat is er genoeg. Het gebundelde riet wordt per schip in containers vervoerd naar Rotterdam. Waarna het zijn weg vindt naar Nederlandse daken.”

Door het lage arbeidsloon ligt de prijs van een bos riet ongeveer vijftig cent lager dan een bos Nederlands of uit Europa geïmporteerd riet. “Per vierkante meter dak gebruik je tien bundels riet. Als je een dak van 800 vierkante meter hebt, scheelt dat met Chinees riet een paar duizend euro. Maar je weet niet hoe het riet er over 25 jaar bij ligt. Chinees riet wordt nog maar een paar jaar in Nederland gebruikt. Het Chinese riet dat ik onder handen heb gehad zie ik geen twintig jaar op een dak liggen.”

Dirk is op 20-jarige leeftijd door een dorpsgenoot het rietdekkersvak ingerold. “Een rietdekker uit Zuidhorn kon nog wel iemand gebruiken. Zaterdags heb ik kennis gemaakt, op maandag kon ik beginnen. Vijftien jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen. In het begin sneed ik bij winterdag zelf nog riet achter Niekerk en  ’t Faan. In de loop der jaren heb ik wel geleerd dat er heel wat bij komt  kijken om het juiste riet op het dak aan te brengen.”

En kunstriet? Daar begint Dirk niet aan. “Ik krijg wel eens een aanbod om kunstriet aan te brengen. Dat werkt anders dan met echt riet. Maar het ziet er niet uit vind ik.”

Naast Friesland komt riet in Nederland voor in Noord-Holland, Nieuwkoopse plassen en het bekende natuurgebied Weerribben in de kop van Overijssel. Op de site van de Vakfederatie Rietdekkers is te lezen dat van de 7000 hectare rietvelden in Nederland 4500 hectare voor riet wordt gemaaid. Daarmee kan maar een kwart van de daken in Nederland worden bedekt. De rest van het riet komt uit Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Oekraïne, Polen, Estland, Turkije en sinds tien jaar uit China.

 

 

Meer artikelen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen