Is Wold & Waard de beste huurbaas van Nederland?

ditisWesterkwartier

LEEK-Elke maand wandelt directeur Janneke Klijn van woningbouwcorporatie Wold & Waard een stukje van de Westerkwartierplusroute. Mensen die dat willen mogen met haar meelopen. Tot nu toe wandelde ze met een aantal relaties en heeft één huurder zich aangemeld. Het is een uitgelezen kans voor de bewoners van de 5500 huurwoningen om over huren en wonen bij Wold & Waard te praten. Wij deden het tijdens een interview op kantoor.

Gefeliciteerd! U heeft de laagste huur van heel Nederland.

“Ons streven is niet de laagste huur van het land, maar naar betaalbare woningen. Betaalbaar voor mensen met lage inkomens en met een redelijke prijs/kwaliteit verhouding. We overleggen daar over met het Huurdersplatform Westerkwartier. Wij zijn geen organisatie die winst wil maken. Geld dat we over houden investeren we in nieuwbouw en verduurzaming van woningen” .

Dat kan wel gevolgen, lees verhoging, voor de huurprijs hebben?

“Misschien hebben we daarom wel een lage huurprijs. Want bij verduurzaming van de woningen gaan we er van uit dat het de huurder meer oplevert dan kost. Het isoleren van woningen, zoals dubbel glas of vloerisolatie, bespaart de huurder meer op de gasprijs dan hij of zij aan de huurverhoging kwijt is. We zijn van het idee afgestapt om bestaande woningen helemaal ‘in te pakken’ om nul op de meter te realiseren. We passen nu zoveel mogelijk betaalbare milieumaatregelen toe welke een forse besparing opleveren. Huurders gaan niet meer betalen dan ze daarvoor deden. Dat heet de Woonlastengarantie, dat hebben we in 2017 met elkaar afgesproken.”

Hebben huurders belangstelling voor verduurzamingsenovaties?

“Er zijn mensen die tegen ingrijpende renovaties opzien vanwege de rompslomp. Wettelijk is bepaald als 70 procent van een straat instemt met renovatie het door kan gaan, ondanks bezwaren van de andere 30 procent. Dan pakken we de woningen van de neezeggers ook aan. Maar je probeert wel zoveel als mogelijk aan de praktische bezwaren tegemoet te komen. Iemand die bijvoorbeeld in verband met nachtdiensten overdag moet slapen, kan tijdelijk ergens ander worden ondergebracht.”

Heeft de woningbouwcorporatie nieuwbouwplannen?

“Wij hebben meer plannen dan wat we kunnen uitvoeren. Waar wij veel last van hebben is de verhuurdersheffing. Wij betalen de overheid ieder jaar drie maandhuren van iedere woning. Deze maatregel is tijdens de crisis in 2008 bedacht toen de overheid geld nodig had. Dit onder het mom van die woningbouwcorporaties kunnen wel wat missen. Maar het geld komt bij de huurders vandaan, die brengen het geld op. Iedereen snapt dat dit niet kan en gevolgen heeft voor investeringen die we kunnen doen. En omdat we kennelijk als winstmakend bedrijf worden gezien, krijgen we straks misschien ook nog te maken met vennootschapsbelasting.”

Er worden maar weinig huurwoningen aangeboden en de wachttijd kan oplopen tot enkele jaren. Nieuwbouw is wel nodig.

“We bouwen ook nieuwe woningen, het afgelopen jaar 70 stuks. Maar je kan niet in korte tijd veel nieuwe woningen uit de grond stampen. In Oost-Indie in Leek zijn in de afgelopen jaren 35 huurwoningen opgeleverd bijvoorbeeld en in Zuidhorn zijn we van plan dit jaar 24 woningen in plan De Borg te bouwen. We zijn ook bezig met het maken van nieuwe plannen, zoals op de plek waar Hotel Leek heeft gestaan.

Tijdens coronatijd werden alleen noodzakelijke reparaties aan gas, water, riool en elektriciteit uitgevoerd. Nu het weer beter gaat, druk aan de slag?

“350 aangemelde reparaties zijn niet uitgevoerd. We hebben ze allemaal genoteerd en we bellen de huurders op om afspraken te maken. De mensen van de onderhoudsafdeling hebben zelfs zaterdag doorgewerkt. En deur die klemt is geen halszaak, maar het is wel fijn als je hem gewoon open en dicht kunt doen.”

Aanmelden voor de wandeling met Janneke Klijn kan op de website van Wold & Waard. Daar staan ook de data vermeld.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen