Geschiedenis Oude Riet komt met film voor kinderen weer boven water

ditisWesterkwartier

BOERAKKER-Alle leerlingen van Groep 8 in de gemeente Marum krijgen één dezer dagen een overzicht van de geschiedenis van de gemeente. Naast het boekje ‘De Canon van Marum’ reikten Gonnie Teeuwen en Koos Vos van de historische vereniging Heemkunde-West aan de leerlingen van De Klimboom voor de school een prachtig uitgevoerde houten usb-stick uit met de canon en een film over het stroomgebied van de Oude Riet.

De  bedoeling van de stick is dat leerlingen er met de juf of meester mee aan de slag gaan. Voorzitter Koos Vos van de historische vereniging, ooit zelf onderwijzer, vertelde over de bijzondere film over het oude riviertje. “Weet iemand hoe het nu heet?, vroeg hij. “Matsloot,” riep een van de leerlingen. “Dat klopt, maar dat is maar een klein gedeelte. De Oude Riet begin bij Trimunt in Marum en stroomde bij Niehove en Zoutkamp in zee”. De film is gemaakt door vier eerstejaars studenten Toegepaste aardrijkskunde van hogeschool Van Hall Larenstein in samenwerking met de historische vereniging Heemkunde-West.

Het is nog her en der te zien waar de rivier langs liep. Zoals op de Mensumaweg richting Oldekerk. “Op een gegeven moment rij je een stukje omhoog en na ongeveer 25 meter ga je weer naar beneden. Dan rij je over de bodem van de rivier,” legde hij de kinderen uit. Hij kon het niet laten om te verklaren dat dat komt doordat het gebied rond de rivier is drooggemaakt. En daardoor zakte de grond in elkaar, behalve die van de rivier.

Erfgoededucatie

Het is de laatste keer dat in de gemeente Marum een boekje over de geschiedenis wordt uitgereikt. Maar niet getreurd, want achter de schermen wordt hard gewerkt om straks alle leerlingen in de nieuwe Westerkwartiergemeente kennis te laten maken met de geschiedenis. Dat kan dankzij het opnemen van de rivierhistorie in het project Erfgoededucatie van de Provincie Groningen. Straks met zijn allen in het kader van ‘aanschouwelijk onderwijs’ op een boot van Marum naar Niehove?

Eerder verschenen artikel over de Oude Riet: Am­bi­ti­eus plan voor oude ri­vier in nieu­we ge­meen­te Wes­ter­kwar­tier

 

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen