Zwemmers en personeel gaan Mieke straks nog missen in Oldekerk

ditisWesterkwartier

OLDEKERK-Als er iemand in is voor een gezellig praatje dan is het wel de vertrekkende bedrijfsleider Mieke van der Veen van zwembad Eekeburen en sportaccommodatie Tremahal in Oldekerk. Mieke koestert de gemoedelijkheid van het sportcentrum. “Mensen voelen dat ze hier welkom zijn. Daar heb ik mij altijd voor ingezet,” aldus de vertrekkende bedrijfsleider die ooit begon als vrijwilligster en schoonmaker bij het zwembad.

Mieke kon niet zwemmen toen ze in 1982 in Niekerk kwam wonen. Ze zag de kinderen een zwemdiploma halen en dacht bij zichzelf dat de moeder toch ook maar op zwemles moest. Zo maakte ze kennis met zwembad Eekeburen waar ze vrijwilliger werd. “Ik kreeg hier een band met de mensen. In Zuidhorn heb ik nog loten verkocht voor het vervangen van de opblaasbare koepel voor het gebouw dat er nu nog staat. Ook heb ik meegeholpen met het oprichten van de zwemclub Zeno.”

Omdat de schoonmaakster het werk niet aan kon sprong Mieke een ochtend in de week bij. “Ik kwam uit het bankwezen, administratie en geld regelen vond ik leuk. En zo kwam van het een het ander. De toenmalige bedrijfsleider Auke Tuinstra gaf mij alle ruimte om me te ontwikkelen. Ik heb ook de horecapapieren gehaald. Maar ja, toen kwam die vacature voorbij voor een beheerdersechtpaar voor het zwemparadijs in Diever. En daar werden ik en mijn man aangenomen. Eerlijk, ik ben hier huilend weggegaan,” vertelt Mieke.

Vijf jaar duurde het uitstapje naar Drenthe. Ze woonde prachtig aan de bosrand in een rietgedekt huisje. Maar door onenigheid tussen de eigenaar en de gemeente werd het zwemparadijs gesloten en zaten Mieke en Folkert zonder werk. Dokter Bert Meijer uit Oldekerk, de grote promotor van het zwembad, wist haar over te halen terug te keren. Dat was in 1996 toen het zwembad er niet zo goed voor stond.

“In het begin werkte ik op proef. Het ging weer de goede kant op. Vanuit Diever was het een hele reis en uiteindelijk besloten we ons huis te verkopen en ons in Zuidhorn te vestigen. Folkert, mijn man, begon weer een kapsalon. Die is trouwens net overgedragen aan onze dochter.”

Goed zwemles

Het geven van goed zwemles op een hoog niveau is waar het zwembad voor staat en naam mee heeft opgebouwd. “Kinderen die hier een diploma halen kunnen goed zwemmen. Dat is de basis. Een belangrijke impuls kreeg de accommodatie in 2004 met de koppeling van Eekeburen en de Tremahal. In het begin was het wel heel spannend hoe dat financieel zou uitpakken. Maar het is goed gegaan. Ik ben supertrots op wat ik hier achterlaat: een leuk team (daar hangt of staat het succes mee), een gezonde financiële situatie en een mooi gebouw. Jaarlijks hebben we 120.000 bezoekers.”

Afscheid

Mieke heeft inmiddels afscheid genomen van het team. Tekenend voor de gemoedelijkheid is dat ze door een van de zwemmers in een oude Mercedes werd opgehaald. Aangekomen bij het zwembad stond zonder uitzondering iedereen, collega’s en vrijwilligers, met bloemen klaar om haar te ontvangen. “Dat was voor mij wel even slikken. Daarna hebben we champagne gedronken en heerlijk met elkaar gegeten. Muziekkorps Dindua speelde voor mij, dat was natuurlijk een hele leuke verrassing.”

Mieke werkt tot haar vertrek de nieuwe bedrijfsleider Hannie Brandsma (47) uit Oldekerk in. “Ik zal geregeld naar het zwembad komen, maar nu om te zwemmen. En niet te vaak, want je moet je opvolger nooit voor de voeten lopen”. Ze wenst Hannie veel succes en “hopelijk zal ze hier met net zoveel plezier werken als ik”.

Mieke van der Veen

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen