Shovels naar Canada oldtimers naar Noordhorn

ditisWesterkwartier

NOORDHORN-De boerderij van Kor Datema ligt aan het Van Starkenborghkanaal onder de rook van Noordhorn. In de schuur met het karakteristieke houten gebint maakt hij naast het boerenwerk shovels gereed voor de export naar Canada. Je zou zeggen dat ze die in Canada toch wel zelf hebben. “Grote exemplaren wel, maar juist van het middenformaat zijn er niet veel verkocht ,” vertelt Kor. Hij zou er eerst eentje naar zijn broer Gert in Canada verschepen, maar in de container was plek voor drie shovels. En zo kwam de gang erin.

Gert vestigde zich achttien jaar geleden in Canada. Hij maakte eerst de landbouwschool in Groningen af voordat hij op 20-jarige leeftijd met vriendin zijn schoonouders achterna reisde. Die hebben een akkerbouwbedrijf, Gert fokt jongvee op. Een shovel voor het voeren of het uitmesten van de stal zou hem wel van pas komen. Maar van het handzame formaat zoals broer Kor die heeft, zijn er in Canada nog niet veel.

Kor: “Ik ben voor Gert om me heen gaan kijken naar een shovel. Dat was tijdens de crisis in de bouw. De middenformaat shovels werden toen in grotere mate aangeboden dan nu het geval is. Nadat ik er eentje had gevonden en opgeknapt, bleek dat het voordeliger was om meerdere shovels te verschepen. Een houthandelaar had er ook wel belang bij. En iemand die een een groot parkeerterrein sneeuwvrij houdt, zou er ook graag eentje in gebruik willen nemen.”

Brandschoon

Kor knapt de shovels op en zorgt er voor dat ze brandschoon worden afgeleverd. “De douane controleert de machines van top tot teen, want ze zijn doodsbenauwd dat er ziektekiemen het land binnenkomen. In Canada bijvoorbeeld komt de aardappelziekte phytophthora niet voor en dat willen ze graag zo houden”. Kor wijst op een shovel die nog onder handen genomen moet worden. “Oud vet wordt verwijderd en extra aandacht krijgen het gedeelte onder de motor en de ventilatie schachten. ”

Oldtimers

De oldtimers zijn het gevolg van de Canadese marktplaats. Kor keek wat er in de buurt van Gert werd aangeboden en zag daar een prachtige Dodge Custom Club Coupé staan die nooit in Europa is geïmporteerd. “Ik heb Gert gevraagd of hij even wilde kijken.” Maar wat voor de shovels geldt, geldt ook voor de oldtimers: voordeliger om er meer in één keer te verschepen. Hij kreeg neef Dirk Stuut uit Boerakker zo gek om een Chevrolet pick-up te kopen. Afgelopen week hebben ze de opgeknapte wagens bij de RDW laten keuren en op kenteken laten zetten. Uiteraard zijn ze goedgekeurd. Kor heeft veel werk aan zijn Dodge moeten verrichten, want het onderstel was nagenoeg verroest. Speciaal voor de reparatie heeft hij een brug aangeschaft.

Interieur Chevrolet
Interieur Dodge

“Voor zover ik kan nagaan rijden er maar drie van deze Dodge’s in Nederland. Vorig jaar september zijn de wagens in Noordhorn gearriveerd. Mijn vrouw Jetty heeft de banken opnieuw bekleed.” Zowel het chassis, interieur als de motor zijn nu in perfecte staat. De ‘zes- en achtcilinders’ lopen als een klokje.

Nu het werk is geklaard lonken de oldtimerritten en zal er zo nu en dan mee worden getoerd. Stiekem kijkt Kor al weer op marktplaats of er nog meer exemplaren op staan die hij kan opknappen.

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen