De Koetsier laat de zweep nog een jaar in Tolbert knallen

ditisWesterkwartier

TOLBERT-De plannen voor de nieuwbouw van supermarkt Poiesz in het centrum van Tolbert gaan definitief door. Drie panden moeten daarvoor wijken: cafetaria Westerkwartier, Bakkerij Van Esch en kegel & partycentrum De Koetsier. Wijnand Sijtsma van De Koetsier had gehoopt dat de plannen zouden overwaaien, toen hij er in 2015 voor het eerst van hoorde. “We hebben hier in dertig jaar een mooie zaak opgebouwd, die vind je niet zomaar ergens anders. Voorlopig kunnen we hier nog een jaar blijven.”

De afgelopen twee jaar is door Wijnand, zijn vriendin Cynthia Virgin en zijn ouders veel gepraat en meegedacht over de plannen voor het centrum. “In het dorp werd gedacht dat wij de plannen wilden tegenhouden, maar dat is niet het geval. Mijn ouders zijn deze zaak in 1989 begonnen en hebben het hele pand langzamerhand verbouwd tot het partycentrum dat het nu is. De indeling en opzet is uniek. Dat vind je niet zomaar weer, komen we nu achter. We trekken bezoekers van Leeuwarden tot Stadskanaal.”

Op de plek van De Koetsier zat voorheen het bekende (of beruchte) café De Doedelzak. Engbert Freese verbouwde het als eerste tot café en snackbar. De familie Otter maakte er de Doedelzak van. Toen de familie Sijtsma het pand overnam, werd het na een ingrijpende verbouwing De Koetsier. Het café werd in de loop der tijd minder druk, verenigingen telden minder leden en vanaf dat moment besloot Sijtsma senior om het over een andere boeg te gooien: feesten en partijen …. “Je zag in de jaren negentig een verschuiving binnen de horeca plaatsvinden. Het bezoek werd minder en ook verenigingen maakten er minder gebruik van. Hier kwamen bijvoorbeeld de visclub, kaartclub, schuttersvereniging, biljartclub en later drie kegelclubs.,” vertelt Wijnand.

De Koetsier ging zich succesvol richten op kleinere groepen van 20 tot 50 personen. Daarnaast werden kegelbanen aangelegd en biedt het centrum spelletjes aan waar jong en oud plezier aan beleven. Ook kan er binnen worden gebarbecued en gebruik gemaakt van de steengrill. “We kijken nu om ons heen om iets vergelijkbaars aan onze klanten aan te bieden. Maar dat valt niet mee. Medio 2019 gaat de zaak sluiten. Tot die tijd kunnen er nog reserveringen worden gedaan.”

Poiesz sloopt eerst de panden van de Koetsier en de bakker. Cafetaria Westerkwartier blijft nog een tijdje bestaan. Na de sloop begint de bouw van de nieuwe supermarkt. De twaalf woningen aan de Leuringslaan die aan het terrein grenzen gaan er ook aan. Daarvoor moet wel de wettelijke termijn van 18 maanden worden aangehouden. De nieuwe Poiesz wordt met 1200 vierkante meter 300 vierkante meter groter dan de huidige supermarkt. Aan de kant van de Hoofdstraat komen nieuwe parkeerplaatsen. Wanneer de nieuwe supermarkt opent is niet bekend. De definitieve plannen zijn nog niet eens gepresenteerd.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen