Biologische groothandel BioNoord wegens succes verhuisd naar Marum

ditisWesterkwartier

MARUM-De biologische groothandel BioNoord is verhuisd naar een gebouw annex koelcel naast Champignonkwekerij Koolen aan de Haarsterweg in Marum. BioNoord is begin 2017 gestart door oud-medewerkers van de Zaai-Ster toen deze door Udea uit Veghel werd overgenomen. “Met name het laatste half jaar is het hard gegaan,” vertelt Lammert Hazeloop, een van de vijf vennoten van de groothandel. “Dat heeft te maken met Corona waardoor mensen veel thuis zijn gaan koken. Daarnaast doen we in het Noorden veel transport, onder meer voor Odin (voormalige Nieuwe Band) uit Marum. Wij gaan vaak naar dezelfde afnemers en nemen de rolcontainers van hen mee.”

Dat past in de filosofie van het bedrijf dat de aarde zo min mogelijk wil belasten. Op deze wijze vindt er minder CO2 uitstoot plaats. Daarnaast vinden producten van telers en zuivellaars uit het Noorden hun weg via BioNoord. De groenten, zuivel- en vleesproducten worden afgezet van de Waddeneilanden tot aan de kop van Overijssel.

Op de locatie was in de jaren negentig Champignonkwekerij Baron gevestigd. Als zodanig staan de gebouwen nog bij velen bekend. Baron werd met geld van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) gerealiseerd maar ging uiteindelijk failliet. Thans is Champignonkwekerij Koolen in de gebouwen gevestigd. De prachtig moderne grote koelcel was niet in gebruik. Lammert: “Al in het begin hadden we ons oog hierop laten vallen. Maar toen waren we nog te klein, nu kunnen we de ruimte goed gebruiken.”

De biologische champignons van Koolen hoeven maar een paar meter af te leggen voordat BioNoord ze verspreid. De miljoenen investering van de NOM is uiteindelijk niet voor niets geweest. Bij het bedrijf zijn naast de vennoten nog 14 mensen werkzaam.

Over BioNoord en de Zaai-Ster zijn eerder artikelen verschenen.

Meer artikelen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen