Met een traantje biljarten op de tafel van Roelf Postmus

ditisWesterkwartier

MARUM-Roelf Postmus, die op 30 april 2022 plotseling overleed, had nul erfgenamen. Het grootste deel van zijn vermogen heeft hij ondergebracht in de Stichting Epierosa. Epie is de naam van zijn vriendin die helaas ook veel te vroeg overleed. De Stichting zet zich in voor voorzieningen voor minder draagkrachtige ouderen in de gemeente Westerkwartier, ook ‘boven de snelweg’. Het biljart dat hij heeft nagelaten staat in De Hazelaar. Het is een traantjes biljart, zo genoemd naar het traantje op de houten poot. Dezelfde mensen die het 40 jaar geleden bij Roelf aan t’ Mienscheer plaatsten, hebben het helemaal opgeknapt en in de ‘huiskamer’ van Marum weer in elkaar gezet.

Een van de biljarters die op een dinsdagochtend een poging waagt heeft sinds 1967 niet meer gebiljart. Als Koenders langs de bal ‘ketst’ weet hij nog precies de term: een ketser. Een bal die helemaal niks raakt is een schoonrijder. Het biljart nodigt uit, want een van de aanwezigen oppert om een beginnersgroep te starten. Op woensdag speelt al een vaste groep van zes personen biljart.

Het biljart is honderd jaar oud. Klaas Hamstra en Wietse Rinsma van Pasma Biljarts hebben het 40 jaar geleden bij Roelf geplaatst en daarna in 2001 verhuist naar zijn nieuwe woning. Met nieuwe rubberen stootranden, nieuwe ballen en een nieuw laken is het biljart weer up-to-date. Er zit nog een hobbeltje in het laken, maar dat wordt binnenkort gladgestreken.

Volgens Wietse wordt biljart nog steeds veel gespeeld. Ze leveren tafels voor bijvoorbeeld een toernooi van een dag. Het doek is tegenwoordig van kunststof en niet meer van wol. Daarom hoeft het niet te worden verwarmd om de wol te drogen. Volgens een van de vaste biljarters rolt de bal wel beter als de stenen platen wel worden verwarmd.

Trivia: Roelf ging ’s morgens op zijn werk in het kantoor zitten en kwam daar bijna niet meer uit. Hoe zichtbaar hij nu aanwezig is met de stichting Epierosa, zo onzichtbaar was hij voor veel mensen toen hij nog leefde.

Klaas Hamstra, Hans Koenders en Wietse Rinsma tijdens de opbouw van het biljart.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen