Groothandel biologische producten BioNoord uit Leek groeit als kool

ditisWesterkwartier

LEEK-Leek kende tot 1 februari 2017 een zelfstandige bloeiende groothandel in biologische zuivel en groente: de Zaai-Ster. Kende, want met de overname van de Zaai-Ster door het Brabantse Udea worden de producten tegenwoordig voor het grootste deel vanuit Veghel geleverd. Oud-medewerkers zijn op verzoek van met name de kleine afnemers begonnen met BioNoord. Binnenkort wordt een derde vrachtwagen aangeschaft en vele klanten keren terug naar het Groningse bedrijf.

Ooit begon de Zaai-Ster met zes vennoten aan de Zandhoogte in Tolbert met het leveren van biologische groenten aan natuurvoedingswinkels. Uiteindelijk leidde dat tot een vestiging in een gebouw met een grote koelruimte aan de Stevinstraat in Leek. Dagelijks zorgden bijna 90 personen dat de 11 vrachtwagens op pad konden gaan naar winkels in Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel. Jaarlijks bedroeg de omzet 13 miljoen euro waar nog groei in zat.

Zes nieuwe vennoten zijn na een goede voorbereiding begonnen met BioNoord. Korrie van der Heide en haar dochter Sylvana zijn twee van hen. Korrie: “Na de overname werd al snel duidelijk dat het werk minder werd, de voorraad verhuisde naar Veghel en dat was eigenlijk het begin van het einde. Door de vele veranderingen in korte tijd dreigde er paniek onder vooral kleine en noordelijke winkeliers. Omdat een aantal van ons ontslagen zou worden, hebben we uiteindelijk de keus gemaakt om na ontslag toch BioNoord op te starten”, vertelt Korrie, die twintig jaar met veel plezier bij de Zaai-Ster heeft gewerkt.

Er werd een plan gemaakt, een pand gevonden en twee vrachtwagens werden er aangeschaft. Zowel de Kredietunie als de Rabobank zagen meteen bestaansrecht voor het bedrijf. Daarin zijn ze niet teleurgesteld, want het aantal klanten neemt nog wekelijks toe en nadert de honderd. Binnenkort wordt een derde vrachtwagen aangeschaft.

De naam BioNoord staat voor zoveel mogelijk regionale producten en afzet. De zes vennoten werken keihard. Inkoop, verkoop, orderpicken, uitleveren en schoonmaken, ze doen het allemaal. Daarnaast hebben ze door de toename van de verkoop in allerijl een koelruimte bijgebouwd voor de groenten. Sylvana: “We werken veel, maar het levert ons ook veel energie op.” Alle vennoten zetten zich met hart en ziel in voor de groothandel. Ze krijgen wekelijks nieuwe aanmeldingen van winkels en producenten.

Udea

Udea laat bij monde van marketingmanager Hans van Mierlo weten dat het bedrijf in aanvang heeft getracht zoveel mogelijk activiteiten in Leek te houden. “In de praktijk is dit echter tegengevallen. Direct na onze overname werd door een aantal collega’s in de markt de samenwerking met de Zaai-Ster opgezegd. De Zaai-Ster deed veel logistiek voor De Nieuwe Band (groothandel biologische droogwaren in Marum, red.) en die werd gestopt. Ook Natudis en Odin besloten de distributie zelf te doen. De functie als logistiek dienstverlener voor biologische producten in het Noorden van Nederland is hiermee tot onze teleurstelling komen te vervallen. De locatie in Leek blijft open als overslagpunt voor logistiek.”

De gemeente Leek heeft nog overleg gehad over het verlies van arbeidsplaatsen. Beleidsmedewerker Marcel van der Meulen geeft aan dat er 40 tot 50 mensen werkzaam zijn, maar daar zijn inmiddels 10 tot 20 personen van over gebleven. “De gemeente heeft geen bevoegdheid om hier wat aan te doen. Voor de overname hebben we nog gesproken met de vennoten van de Zaai-Ster, maar toen stonden we al voor een voldongen feit.” Hij wijst in verband met de werkgelegenheid nog op de bedrijven JC Electronics en de vestiging van het hoofdkantoor van Koopman Transport in Leek als verzachting van het leed.

Voor meer informatie zie www.bionoord.nl

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen