Robert Pastoor uit Niebert vast op Bonaire

ditisWesterkwartier

BONAIRE-Robert Pastoor uit Niebert zit door Corona vastgekluisterd op Bonaire. Het is een van de weinige plekken ter wereld waar bij niemand het Coronavirus is vastgesteld. “Samen met mijn vriendin Tara wonen we op een vakantiepark in Kralendijk. Inmiddels hebben we het zwembad bijna voor ons alleen. Er worden geen toeristen meer toegelaten op het eiland. ” Robert heeft een jaar verlof als RTV- Noord verslaggever en schrijft voor de Caribische krant Amigoe. Zijn vriendin werkt in het onderwijs en geeft inmiddels digitaal les. Een interview.

Dankzij RTV-Noord weten we precies hoeveel IC bedden elk ziekenhuis heeft en hoeveel er nog vrij zijn. Hoeveel IC bedden hebben jullie op Bonaire?

“Daar moet ik even achteraan.” Even later: “We hebben hier geen IC bedden, wel special care. Er is extra zorgpersoneel uit Nederland en Colombia ingevlogen. De zorg die nodig is voor de 20.000 inwoners kan worden gegeven. Op Curaçao zijn IC bedden in het ziekenhuis. Dat is van hier een kwartier vliegen.”

Wat merk je van Corona op het eiland?

“Alle vluchten van en naar de Verenigde Staten en Curaçao liggen al meer dan twee weken plat. Uit Europa komen ook geen passagiersvluchten meer. Het sociale leven zit hier ook op slot. Horecagelegenheden zijn wel open voor maximaal 50 personen. We houden ons aan ‘social distancy’. Gisteren hebben we nog wel gebarbecued met vrienden. De vraag is hier wanneer scholen en sportscholen weer open gaan. Het toeristische leven ligt ook stil. Normaal meren hier veel cruiseschepen aan. Dan gaan er vele winkeltjes open, die blijven nu dicht. En ik kijk ook naar de toespraak van premier Rutte, zei het een paar uur later.”

Met een artikel over belangenverstrengeling van journalisten was de start op het eiland zeg maar stormachtig. Meteen maar de beuk erin?

“Ha, ja. Dat was een artikel van mijn voorganger Wim Romijn. Dat ging over journalisten die over zaken van het bestuurscollege schreven en ook persberichten voor datzelfde college schreven. Dat kan natuurlijk niet. Wim is alweer vertrokken. Als je kritiek op iemand hebt, kun je op een eiland wel een vervelende situatie krijgen. Binnen zo’n kleine gemeenschap is je journalistieke houdbaarheid na een jaar wel afgelopen.”

Jouw ‘hoofdrol’ bij het tweejaarlijkse spektakel ‘Spek om Spinnen’ was om te vertellen dat het niet doorgaat en we nog twee jaar moeten wachten.

“De spelers komen al vanaf januari bij elkaar en de decors zijn al gebouwd. Tot eind juni kunnen we niet meer repeteren. Twee weken later zouden we al moeten optreden. Op de dag dat de Coronamaatregelen bekend werden was er een vergadering. En meteen is besloten om het twee jaar uit te stellen. De grote investeringen hebben we gelukkig nog niet gedaan. Volgend jaar vindt het midzomerfeest plaats.”

Als voorproefje kunnen we toch wel een ‘eenakter’ krijgen. Het decor is immers al klaar.

“Ha, dat is nog wel een idee. Ik kom in augustus terug. We hadden nog een reis geboekt naar de VS, maar ik vraag me af of die door kan gaan. Op het uitstapje dat we naar Aruba en Suriname zouden maken rust ook al geen zegen. ”

Deze koeien hebben niks met Corona te maken.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen