Historisch onderzoek naar Steenhuis in Niebert

ditisWesterkwartier

NIEBERT-Het enige middeleeuwse Steenhuis van de provincie Groningen in Niebert wordt op het moment historisch onderzocht. Dat gebeurt in opdracht van stichting Het Groninger Landschap. De stichting heeft in 1988 het Steenhuis met bijbehorend landgoed van de familie De Boer gekocht, die er altijd is blijven wonen. Onlangs is de laatste bewoner Wicher de Boer overleden. Hoofd Erfgoed Groninger Landschap Hugo Dokter laat weten dat er ook wordt nagedacht over de toekomstige functie van het Steenhuis.

“Het Steenhuis in Niebert is in heel Groningen bekend als het witte gebouw uit de Middeleeuwen. De oude grote kloostermoppen zijn witgeverfd. Willen we het oude steenhuis terughalen dan moet die laag er af. Hoe doe je dat en wil je dat?”, filosofeert de erfgoedman hardop. Hij vertelt dat het huidige vierkante gebouw uit de 13e eeuw nog goed zichtbaar is, maar dat de familie De Boer er in 1852 een boerderij tegenaan heeft gebouwd.

“Als je het oorspronkelijke gebouw binnenloopt, krijg je wel het gevoel dat je een Middeleeuws Steenhuis binnenloopt. Je ziet her en der hele oude balken. Het gebouw is ook in kamertjes opgedeeld. Onderzoek moet leren hoe het er oorspronkelijk heeft uitgezien. Het gebouw toont ook vochtproblemen en moet wel worden aangepakt. Wicher verwarmde het huis met gaskachels en leefde in de winter in een kleine kamer met keuken. Van isolatie is hier geen sprake.”

Naast historisch onderzoek gaat het Groninger Landschap met de mensen in de omgeving, zoals de vrijwilligers van het museum, in overleg over de toekomstige functie. Hugo: “Je voelt hier de geschiedenis om je heen stromen. Dat gevoel willen we graag met iedereen delen.” Tot die tijd wordt het gebouw anti-kraak verhuurd. De huidige bewoners zitten met de zomer in het verschiet er straks warmpjes bij en wonen er tijdelijk vorstelijk.

13e-eeuws stenen in het Steenhuis.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen