Marum

Op naar Powerplustools voor de maquette van Trimunt

• Bladwijzers: 39 • Comments: 11297


MARUM-Het is de bekroning op zijn werk: de tentoonstelling van de maquette van de stelling Löwe op Trimunt bij Powerplustools. Gerrit Renkema begon in 2014 met de research naar het bunkercomplex. Na twee jaar kon hij starten met het op schaal nabouwen van de bunkers, zendmasten en radars. Op het hoogtepunt waren hier in de jaren 1942 en 1943 400 Duitse militairen gelegerd. Die hebben meer dan 100 geallieerde vliegtuigen neergehaald die betrokken waren bij de bombardementen op Duitsland.

Anne Bies van Powerplustools wandelt geregeld door Trimunt en vindt dat de geschiedenis van de bunkers wel meer aandacht verdient. “Er zijn een groot aantal bunkers verdwenen. Ik hoorde van het initiatief van Renkema en zo zijn we in contact gekomen.” De belangstelling voor de tweede wereldoorlog in Marum speelt op meerdere fronten.

Zo maakt Wiebo van der Schaaf opnamen van gebeurtenissen en getuigen die de oorlog hebben meegemaakt. Hij is ook betrokken bij de genoemde stichting, die bekijkt of het mogelijk is een bunker in te richten als museum. Genoeg stenen in de grond van verloren gegane bunkers om een gebouw neer te zetten.

Het is vandaag precies 77 jaar geleden dat Marum is bevrijd. Na de oorlog dienden de bunkers in verband met de woningnood ook als onderkomen voor jonge gezinnen. Niet echt comfortabel.

De maquette is tot 1 september op werkdagen gratis van 9.00 tot 17.00 uur te bewonderen en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur. Er staan ook beeldschermen met filmmateriaal. Groepen kunnen een afspraak maken via mediabunkerstellingmarum@gmail.com.

Over de bouw van de stelling Löwe is eerder een artikel op Ditiswesterkwartier verschenen.

39 aanbevolen
1 notes
1297 views
bookmark icon

One thought on “Op naar Powerplustools voor de maquette van Trimunt

    Geef commentaar

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *