Gerrit Renkema bouwt stelling Löwe van Trimunt op schaal na

ditisWesterkwartier

MARUM-Gerrit Renkema groeide op met Trimunt. Zijn vader had er land en met vriendjes speelde hij geregeld bij de bunkers. De boerderij waar hij woonde stond op een steenworp afstand van het terrein van de Luftwaffe Jagerleitstellung ‘Löwe’. Deze naam geeft precies het doel weer: de jachtvliegtuigen naar de Engelse bommenwerpers leiden om ze neer te halen. Dat is hun meer dan 100 keer gelukt. Gerrit bouwt de stelling van Trimunt op schaal 1:72 op 15 vierkante meter na.

“Het laat je nooit los”, zegt de 71-jarige Renkema. Door contacten in Noord-Groningen kreeg hij de tekeningen van de gebouwen en landmeetkundige situatie van het terrein in handen. “In 1949 heeft het Bureau Registratie Verdedigingswerken, thans het Nationaal Archief Den Haag, de stelling in kaart gebracht. Ik vermoed in verband met de Koude Oorlog die met het communistische oosten ontstond. Deze tekeningen vormen voor mij de leidraad.”

De luchtmachtstellingen van de Duitsers hadden dierennamen en vormden van Denemarken tot in Frankrijk een verdedigingslinie tegen bommenwerpers uit Engeland. In Sondel en Terschelling bevonden zich soortgelijke stellingen. De stelling ‘Löwe’ op Trimunt was een van de eersten die operationeel werd. Al in 1941 op de laatste dag in februari werd het eerste vliegtuig neergeschoten. Trimunt was ook een testlocatie waar nieuwe apparatuur werd uitgeprobeerd, zoals de radars. Door twee radars te gebruiken werd de positie van een bommenwerper bepaald. Die werd doorgegeven aan de piloten van de Messerschmitts die vervolgens de achtervolging inzetten. Technisch was dat wel een hoogstandje. Het eerste vliegtuig dat werd neergeschoten kwam op de Auwemalaan in Leek terecht. In totaal zijn door stelling Trimunt honderd vliegtuigen neergehaald.”

Radars

De radars waren voor Gerrit moeilijk na te bouwen. “In totaal waren het er drie stuks. Die heb ik in Tsjechië besteld. De 46 bunkers heb ik zelf naar schaal 1.72 teruggerekend en daarna van kunststofplaat in elkaar gezet, net als de 29 barakken. In een van de barakken was een bioscoop gevestigd”.

Twee radars voor detecteren Engelse bommenwerpers en eentje voor verbinding met Messerschmitts.

Op het terrein bevonden zich tientallen voertuigen. Tussen 1941 en 1943 liepen hier 400(!) mensen rond. Toen militairen naar het oostfront in Rusland werden gestuurd kwamen hier ‘blitzmadel’. Een aantal barakken en het douchegebouw werden toen voor de vrouwen omgebouwd.

Gerrit is inmiddels begonnen met het inrichten van het terrein op modules die in totaal 15 vierkante meter beslaan. De stelling besloeg ongeveer 20 hectare. Rondom het terrein waren draden gespannen. Kwam je daar tegen aan dan ging er een alarm af. Boeren lieten er wel eens expres schapen tegen aan lopen. Komende tijd hoopt Gerrit de stelling ‘Löwe’ af te kunnen maken. Het komt dan eerst op de bovenverdieping van Powerplustools te staan.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen