Je maakt wat mee in het Repaircafe

ditisWesterkwartier

LEEK-Stofzuigers waarvan de zak vol is, broodroosters waar het brood nog in zit of een föhn die vol zit met stof, is nog maar een greep van wat het team van Repair Cafe Leek tegenkomt. Vijf jaar bestaat het Repair Cafe in Leek dat iedere derde woensdag van de maand in De Schutse zitting houdt. Onder het mom ‘Weggooien? Mooi niet! verrichten vrijwilligers naai- en verstelwerk of proberen ze de binnengebrachte apparaten weer aan de praat te krijgen. Dat lukt ongeveer in de helft van het aantal gevallen.

Henk is bezig met een elektrische heggenschaar van Metabo. Jaap Oldenhuis heeft een naaimachine voor zich staan. “Ze zeggen dat ‘ie’ kapot is maar volgens mij doet hij het prima”. Ter illustratie trapt hij op de pedaal waarna het ding inderdaad snort als een naaimachine. Jaap is net als Anton Luijkx onderhoudsmonteur geweest. Over een kapotte föhn zijn ze het allemaal eens: die kan niet uit elkaar en dus niet gerepareerd.

Hanneke van der Meer is secretaris van het Repair Cafe. Zij neemt de reparaties in ontvangst die kosteloos worden uitgevoerd. “Alleen de onderdelen hoeven te worden betaald. En mensen kunnen een vrijwillige bijdrage geven. De opbrengst daarvan gaat naar de Hulpkring Leek waar we onder vallen”. Volgens haar hebben Marum en Zuidhorn sinds kort ook een Repaircafe.

Een vrouw met een kapot Senseo apparaat krijgt te horen dat er wel water in moet. “Hebt u ontkalkt? ‘Ja’ dat had ze al een aantal keren gedaan. Een poging om het apparaat uit elkaar te halen strandt. Fred Jansen: “Dat is vaak het probleem, dat apparaten voor ‘eeuwig’ in elkaar zijn geklonken”. Dat doen ze er volgens hem om, zodat je weer een nieuw exemplaar koopt. Henk is intussen zover dat de twee helften van de heggenschaar iets open gebogen kunnen worden. Het ligt niet aan de koolborsteltjes constateert hij. Er moeten nog meer schroefjes worden losgedraaid, ‘waar zitten die?’ om bij het binnenste te kunnen komen. “Straks weet ik niet meer hoe ‘ie’ in elkaar moet”.

Roelie Loos zit achter de naaimachine voor herstelwerkzaamheden. Van knoopsgaten tot inkorten van gordijnen, ze draait er haar hand niet voor om. Een jongen komt langs met een scheur in zijn joggingbroek en vraagt of er een nieuwe rits in zijn jas kan. “Heb je een nieuwe bij je?”, vraagt Hanneke. Nee dat heeft hij niet. “Dan moet je naar Groningen, want hier op de markt komt de fourniturenkraam niet meer.” Roelie weet precies wanneer er een rommelmarkt is geweest. “ Dan krijg ik veel kleding aangeboden om te verstellen”. Een keer kon iemand niet met zijn hoofd door een trui. Jaap heeft intussen een deksel verwijderd van de föhn. “Toch kijken of ik het kan oplossen. Ik neem soms ook dingen mee naar huis om er eens rustig naar te kijken.”

Roelie Loos (links) en Hanneke van der Meer.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen