Nuis zucht onder de steenmarters

ditisWesterkwartier

NUIS-Kapotgevreten autokabels, dode hanen en kippen: de steenmarter laat duidelijk zijn sporen na. In Nuis weten ze er op dit moment over mee te praten. Negen van de tien keer dat Wim Drijfhout van Autotechniek Nuis wordt gebeld door een taxichauffeur met een brandend storingslampje betreft het een aangevreten kabel. “Als je pech hebt moet je sensoren vervangen, dat loopt in de honderden euro’s,” aldus Wim.

In de garage laat hij onder de motorkap de gevolgen bij een personenauto zien. “Kijk, hier zie je de tandjes van de steenmarter in de kabel van de accu. Vooral bij de VW en Mercedes Sprinter is het raak. Het is ronduit vervelend als de kabels van sensoren van bijvoorbeeld het roetfilter of lambasonde worden aangevreten. Chauffeurs gaan op weg en halverwege de rit gaat er een lampje aan dat er iets mis is met de oliedruk. Dan moet de bestuurder meteen controleren of er genoeg olie aanwezig is.

Appie Klaassens, van het café uit Nuis, trof een paar weken geleden op een ochtend een parelhoender, die op vijftien eieren zat te broeden, dood in het hok aan. “De parelhoender was dood en de eieren verdwenen. Het was de laatste week van de broedperiode, de tijd dat je de kuikens al tegen de eierschaal hoort bewegen. Ook lag er een haan met een ‘afgehakt’ hoofd achter het huis. En ik weet dat autobezitters in Nuis er last van hebben.”

Raadslid Meindert Jager heeft het bij de laatste raadsvergadering aangekaart en gevraagd of de gemeente er iets aan kan doen. In Lucaswolde roert het beestje zich volgens raadslid Cynthia van Putten ook danig. Hoofd Groenvoorziening Kaj Faber van de gemeente Marum heeft zelf thuis ook last van het beestje. Hij wordt regelmatig gebeld over de steenmarter.

[quote pull=”right”]Hoofd Groenvoorziening Kaj Faber van de gemeente Marum heeft zelf thuis ook last van het beestje. [/quote]

“Het is een landelijk probleem. De steenmarter is een beschermde diersoort. Zelf heb ik een ‘pieper’ onder de auto die door hoge tonen de steenmarter afschrikt. Maar een rooster met kippengaas onder de auto wil ook wel helpen om de steenmarter bij de kabels weg te houden. Om te voorkomen dat de steenmarter in de woning komt is het belangrijk dat je de mogelijkheid om onder het dak van de woning te komen weghaalt. Je kunt dan denken aan het verwijderen van windschermen tegen de woning en takken en bomen die over of op het dak hangen, waardoor ze niet makkelijk op het dak kunnen komen.”

Volgens Cornelis Molenaar van Autotechniek Nuis zijn het vooral de jonge marters die uit verveling aan de autokabels gaan knabbelen. “We hebben hier ook een kooi met gekookte eieren neergezet. Maar tot nu toe hebben we alleen katten en egels gevangen. Onder de auto’s vinden we trouwens regelmatig vogeleieren. We spuiten nu ‘cable protect’ op de kabels. Dat helpt maar we weten niet hoe lang het spul werkt,” verzucht Cornelis.

Weer een gevalletje steenmarter, schreef Wim vanmorgen.

Meer artikelen

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen