Ode aan de Westerkwartierse dichters bij presentatie bundel Bert Weggemans

ditisWesterkwartier

NUIS-”Zolang we schrieven zal et Westerkwartiers blieven bestoan”, zei Alie de Vries verwijzend naar de eerste dichtbundel van Bert Weggemans in het Westerkwartiers: Sluuske aan’t Olle Diep. Alie gaf in 2010 een cursus over schrijven in ‘ onze’ streektaal waar Bert ook aan deelnam. Dichter Tonko Ufkus spoorde hem aan in een voor Bert moeilijke periode om door te gaan met schrijven. En het resultaat is een tweede dichtbundel die zaterdag in de Coendersborch te Nuis onder grote belangstelling feestelijk werd gepresenteerd.

‘Moi’ zei Bert toen hij het woord kreeg. ‘s Morgens om half zeven lag hij al te denken ‘hoe moet ik beginnen’. ‘Moi’ kort maar krachtig voor iemand die nooit op weet te houden met praten. Zo is het ook met zijn gedichten, kort maar met een enorme krachtige uitstraling. Zo weet hij in tien regels in het gedicht ‘ Ode aan mien herder’ te beschrijven wat de hond voor hem betekende:

En dien lachende snoet

Verdrift mien donkerste gedachten

Op de bijeenkomst droegen Melle Hielkema en Tonko Ufkes gedichten uit eigen werk voor. Gedichten die ze op verzoek van Bert voordroegen. Melle heeft al heel lang niet in het openbaar opgetreden, maar tja, Bert vroeg hem. Hij droeg met veel verve het gedicht Trimunt voor, over de grond waar hij geboren is en waar hij terug komt bij het kind wat hij toen was en nog steeds in hem zit. “Je komt altijd weer bij het kind in jezelf uit,” merkte hij op.

Tonko stond stil bij zijn gereformeerde opvoeding toen hij sprak over de bijbelse schepping van de aarde en daar een gedicht over voorlas. Die opvoeding heeft bij hem ook ook de belangstelling voor kerkgebouwen gewekt. Het gedicht over het klimmen van de trap in de kerk naar het uurwerk van de klok leidde naar een beschouwing over de slinger van de tijd.

Sluuske aan t Olle Diep is het prachtige titelgedicht van Bert zijn nieuwe bundel dat als volgt begint:

t Woater stroomt, terwiel ik stil stoa,

t Roaderwerk ien e bovenkoamer

Is vastlopen ien uuthardend beton

Mor t Sluuske, hij pompt

Of zien leven der van òfhangt.

Aan hum zal et niet leggen……….

De bundel is te bestellen bij uitgeverij Vliedorp in Houwerzijl en bij de boekhandel.

Bert signeert een bundel met een persoonlijke boodschap.
De presentatie werd muzikaal omlijst door Gert Sennema en (op de foto) Piet Buist en Geert Zijlstra.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen