Niekerker winkels dag voor Kerst open voor afhalen boodschappen

ditisWesterkwartier

NIEKERK-Het lijkt een beetje op het gevecht van David tegen Goliath. De Niekerker supermarkt Bellinga en slager Van Wijk hebben de zwakke plek van de machtige reus gevonden: klanten mogen de veelal gekoelde boodschappen een dag voor Kerst, op zondag, en Eerste Kerstdag in de winkel afhalen. Marloes Bellinga heeft diverse keren bij de gemeente Grootegast aangeklopt voor het eenmalig openstellen van de winkel op zondag voor Kerst. “Afgelopen dinsdag hoorden we dat openstelling er definitief niet in zit. De gemeenteraad is er op tegen, hoewel VZ 2000 en GroenLinks er wel voor hebben gepleit.”

Marloes (38) is de vierde generatie Bellinga die in de winkel staat. Haar overgrootvader begon in 1913 een kledingzaak tegenover de huidige Coop Supermarkt. Vorig jaar is de winkel helemaal verbouwd en gemoderniseerd. Klanten komen niet alleen uit Niekerk en Oldekerk, maar ook uit Zuidhorn, Grootegast, Enumatil en Sebaldeburen. Voor het dorp en de streek is het een belangrijke voorziening en ontmoetingsplaats als je de groepjes klanten met elkaar ziet praten.

“Met de zondag voor Kerst zaten we in onze maag. Drie dagen lang moeten er wat betreft de boodschappen worden overbrugd. Met name groente, zuivel- en vleesproducten moeten thuis allemaal gekoeld worden. We hebben nu de oplossing door de boodschappen in onze koeling op te slaan. Zondag en Eerste Kerstdag kunnen ze door de klanten worden opgehaald,” vertelt Marloes over haar vondst.

Bij de gemeente heeft ze diverse verzoeken ingediend om toch vooral voor deze zondag een uitzondering te maken. “Ik snap zeker dat mensen zijn gesteld op de zondagsrust en de 24-uurs economie hoeft voor mij ook niet. We wilden nadat de kerkdienst had plaats gevonden om 12.00 uur open gaan en om 17.00 uur de deur weer sluiten. We vinden het jammer dat het niet kan en snappen het niet goed. Je houdt toch rekening met elkaar, dat is voor mij de norm.” Marloes staat 24 en 25 december tussen 12. 00 en 13.00 met haar man Taco Poelstra en kinderen klaar bij de achterdeur om de boodschappen te overhandigen.

Slager Nanning van Wijk doet dit al veel langer op zondag. “Elke zondag zijn we open om half een voor het afhalen van producten. We zijn ‘s zomers begonnen met het leveren van barbecue pakketten, die tot gebruik zo koel mogelijk moeten staan. Wij werken trouwens alle dagen in december. Voor oud en nieuw moeten er genoeg droge worsten zijn.”

Van Wijk hoopt dat het met de nieuwe gemeente Westerkwartier beter wordt geregeld. “Zoals het nu gaat is het niet eerlijk. In Leek mogen de winkels wel open, in de andere gemeenten niet. Of allemaal vrijgeven of niemand open.”
Dit kan volgend jaar zomaar een hot item worden bij de verkiezingen voor de nieuwe gemeente.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen