50.000 kilometer op de fietsteller van Jakob

ditisWesterkwartier

ZEVENHUIZEN-Jakob Oosterhoff(50) fietst dagelijks 28 kilometer vanuit zijn woonplaats Niekerk naar zijn werk bij VSM Vormgeving in Zevenhuizen. Vorige maand sprong de teller over de 50.000 kilometer, in vijf jaar en drie maanden bij elkaar gefietst. Dat heeft hij met zijn huidige Koga fiets gereden. Op zijn vorige fiets heeft hij de 27.000 kilometer gehaald. Vanuit zijn werk fietst hij soms even over Roden naar huis. Of Jakob haalt uit zijn werk even een visje in Zoutkamp, 88 kilometer, toen VSM het tropenrooster hanteerde. “Ik heb inmiddels wel twee keer de wereld rond gefietst,” vertelt Jakob, die zijn fiets helemaal met onder meer lampjes, spiegels, meerdere bidonhouders en bagagedrager naar wens heeft uitgevoerd.

Een leven zonder auto is voor Jakob geen probleem. Boodschappen doen kan hij onderweg in Zevenhuizen doen. Regen trotseert hij met een regenpak. En het fietsen houdt Jakob jong, je zou hem absoluut geen 50 jaar geven. “Ik heb in het verleden vijf verschillende auto’s gehad. Eerst wilde ik niets van fietsen weten, maar gaandeweg ben ik het hartstikke leuk gaan vinden. Ik zou niet meer zonder willen.”

Vroeger werkte Jakob bij Montanpanel keukenbladen in Tolbert. De meeste mensen kennen hem van het karretje dat hij achter de fiets had. De laatste jaren werkt hij bij VSM Vormgeving in Zevenhuizen, waar interieurwerk wordt vervaardigd. “De fietskar gebruik ik niet meer. Je neemt toch altijd te veel spullen mee. Ik heb nu twee waterdichte fietstassen. Maar die zitten ook al weer behoorlijk vol.”

De fiets heeft Jakob zelf helemaal samengesteld. Voor en achter zitten op een eigengemaakt frame een rij van 2 x 4 ledlampjes, voor wit en achter rood. Op het stuur zitten twee dure lampen. “Ik wil wel gezien worden en zelf de weg goed kunnen zien.” Met twee achteruitkijkspiegels heeft Jakob zicht op wat er achter hem gebeurt. De fiets is in onderhoud bij Ter Veld in Zevenhuizen. Om de 5000 kilometer komen er nieuwe tandwielen en een nieuwe ketting op de fiets. De banden kunnen 6 bar druk aan” .

Uiteraard gaat Jakob met de fiets op vakantie, alleen in Nederland. Hij is inmiddels lid van ‘Vrienden op de Fiets’ . De eerste tocht maakte hij in het voorjaar van 2015, meteen naar Limburg. “Toen heb ik mij wel op de afstand verkeken. Ik ben ook verkeerd gereden. Uiteindelijk hebben ze me opgehaald. Ik tour nu elk jaar door Nederland. Soms moet ik doordat een veerboot niet vaart 30 kilometer omrijden. Maar daar maal ik niet om. Onderweg slaap je op de gekste plekken, zoals in een tipi.” Jakob wil absoluut geen elektrisch aangedreven fiets.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen