Langst getrouwd (70)in het Westerkwartier

ditisWesterkwartier

MARUM-Geeske en Germ, 92 en 97 jaar oud, zijn het langst getrouwde paar in het Westerkwartier. Zeventig jaar geleden gaven ze elkaar het ja-woord op het gemeentehuis van Marum. Tot op hoge leeftijd hebben ze zelfstandig gewoond. Vandaag kwam burgemeester Kosmeijer langs om het echtpaar Dijkstra-Hummel in verzorgingtehuis De Hoorn te feliciteren. Daar wonen ze nu ruim vijf jaar.

Je zou het Germ niet geven dat hij al 97 jaar is. Hij was in zijn werkzame jaren één van de drie boderijders in Marum. Op maandag reed hij met meel langs de bakkers in het Westerkwartier. Zo ook langs bakker Jan Folmer in Nuis. Daar werkte Geeske in de winkel. Germ: “De bakkersvrouw had het al snel door. Ze zei tegen mijn vader dat we wel een span zouden worden”.

Dat zijn ze nu al zeventig jaar. Hoe ze het zo lang met elkaar uithouden? “Zo nu en dan geef ik hem een schopje tegen de knieën als hij te ver gaat,” vertelt Geeske. Dat lukt nu niet zo goed meer en volgens de schoondochter is dat nu de taak van de verzorging. Germ en Geeske kregen twee jongens en zijn inmiddels gezegend met negen kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Schiermonnikoog

Bijzonder is dat Germ op een schip in Twijzel is geboren. Zijn vader was beurtschipper, het vervoer van goederen is hem met de paplepel ingegoten. Nog maar net op de wereld verhuisde Germ naar Roden. Van daar voer zijn vader ’s zomers met de stoomboot via het Leekstermeer, Groningen en het Reitdiep naar Schiermonnikoog. Op 7-jarige leeftijd verhuisde hij naar Marum, waar zijn vader met een T-Ford  spullen langs de mensen bracht.

In het voetspoor van zijn vader werd Germ boderijder met een vaste standplaats op het bodeterrein in Groningen. Hij is nooit ziek geweest, op één week na toen Germ zijn knie blesseerde met voetbal. Hij voetbalde naast Marum ook voor de voorloper van Gomos en bij SVMH, dat volgens hem staat voor Slechte Voetballers Maken Herrie. Zaterdagmiddag vindt de receptie plaats voor familie en vrienden.

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen