Museum (io) van Geert Venema op oude nederzetting bij Tolbert

ditisWesterkwartier

TOLBERT-Amateur-archeoloog Geert Venema uit Tolbert woont in het buitengebied onder de rook van Boerakker. Hij heeft in de loop der jaren vele archeologische artefacten in de omgeving van Leek en Marum gevonden. Versierde potscherven, pijpenkoppen maar bovenal pijlpunten en geslepen bijlen en vuurstenen die dienden als mes. Hij is bezig in de boerderij waar hij woont aan de Hendrik de Haanweg een museum met zijn vondsten in te richten. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen, maar de openstelling vindt eind dit jaar plaats.

De plek waar Geert is geboren en getogen is volgens hem al eeuwen bewoond. Op een kaart laat hij zien hoe de nederzetting uit de tijd van de Trechterbekercultuur er uit zag. “De schuur werd gebouwd met takken-vlechtwerk aangesmeerd met leem en mogelijk mest, ondersteund met palen die ook het dak omhoog hielden. Net als gebinten maar dan een enkele rij in het midden”. In de huidige schuur van de boerderij wijst hij aan waar de wanden zich bevonden. Dat doet hij met een wichelroede. Het is verbazingwekkend om te zien hoe koperen stangen naar binnen klappen als Geert langs de wand loopt en de palen aanwijst waar de nederzetting ooit op was gebouwd.

Met de Trechterbekercultuur wordt hier een periode van ongeveer 3500 tot 3000 voor Christus aangeduid. De periode wordt zo genoemd omdat er
van Scandinavië tot Slowakije aardewerken potten zijn gevonden in de vorm van een trechterbeker. In Drenthe zijn tijdens deze periode 52 hunebedden gemaakt en eentje in Groningen. “Mensen gingen zich vestigen op een plek en hielden onder meer geiten en schapen. Achter de boerderij liep het beekdal, waar de beesten konden drinken.”

In het museum van Geert bevinden zich de mooiste vondsten, maar hij
heeft duizenden artefacten in opslag. Stenen die een leek niets zouden zeggen, maar als je er goed naar kijkt zijn ze duidelijk bewerkt. Hoe van een steen een vuurbijl wordt gemaakt, kan Geert aan de hand van voorbeelden zien. “Stenen worden eerst ruw in de gewenste vorm geslagen en dan steeds fijner bewerkt. Sommige steentjes hebben een hele scherpe kant, die zijn duidelijk als een mes gebruikt.” Inderdaad zo scherp als een mes, als je er te hard met je vinger over heen gaat heb je een snee.

[quote]Inderdaad zo scherp als een mes, als je er te hard met je vinger over heen gaat heb je een snee.[/quote]

De boerderij waar Geert woont is door zijn overgrootvader rond 1890
gebouwd. “Mijn opa en oma woonden eerst in Lucaswolde, later in de
Jammer en gingen te voet naar Tolbert. Deze plek leek hen wel geschikt voor een boerderij. Van oma hoorde ik dat opa twee grote bijlen had gevonden bij de Hoge Til in Lucaswolde. Een daarvan heb ik in het Archeologisch Depot in Nuis teruggevonden. Veel vondsten werden in die tijd aan notabelen verkocht, die het elkaar cadeau gaven. Zo is er heel wat verdwenen.”

Wie niet kan wachten om een kijkje te nemen kan contact met Geert
opnemen: 06 25073133. Scholen die aandacht aan archeologische vondsten willen besteden horen bij Geert een prachtig en informatief verhaal.

Vondsten in Geert zijn museum.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen