Modeltruckshow laat in het klein zien waar museum Grootegast groot in kan zijn

ditisWesterkwartier

GROOTEGAST-De modeltruckshow van voornamelijk vrachtwagens trok vandaag in het museum van Grootegast bijna 300 bezoekers. ‘Niet aanraken’ staat er met grote letters bij de honderden modellen die staan opgesteld. Want de neiging om er even mee te rijden is groot. De organisatoren Wiebe Eenling en Bernard Dijkhuizen wisten niet wat ze van de eerste modeltruckshow moesten verwachten. Maar de opkomst was goed en de sfeer was top onder de bezoekers, verzamelaars en bouwers van miniatuurvoertuigen.

Wiebe is penningmeester van het Museumplein in Grootegast en zelf ook een hobbyist op het gebied van miniatuurbouw. Samen met zijn 11-jarige kleinzoon Fedde Geboers zit hij achter de tafel met miniatuur vrachtwagens. Een van zijn topitems is een vrachtwagen van het transportbedrijf Hofsteenge, die hij in de originele kleuren heeft uitgevoerd. Hofsteenge was een groot transportbedrijf uit Grootegast dat failliet is gegaan. Heel fraai zijn ook de groene GADO bussen, lijn 33 Surhuisterveen staat er bijvoorbeeld op, die vroeger door het dorp reden en heel veel scholieren hebben vervoerd.

Hille Cnossen uit Wolvega heeft 90 kleine 2-assige kraanwagens uitgestald. Uitgevoerd in de originele kleuren van de bedrijven die ze gebruik(t)en. Een tientje per kraan schat hij de kosten per miniatuur om ze te maken. Pieter Dijkhuis uit Hoogkerk toont onder meer een vrachtwagen van Broersma Stroobos, ook al een bedrijf dat teloor is gegaan.

De truck van Postma uit Grijpskerk, waarmee landbouwmachines worden vervoerd, is gemaakt door Jan Kasemir uit Sappemeer. In vergelijking met de andere standhouders is dit exemplaar met een schaal van 1:16 één van de grotere voertuigen. Het origineel was een vrachtwagen voor boomstammen, maar die heeft Jan omgebouwd en in de originele kleuren gespoten: twee jaar heeft hij daar over gedaan. Het voertuig is ook radiografisch bestuurbaar. Over een paar weken kunnen hij en zijn buurman Henk Jan hun hart ophalen bij een evenement in het museum dat in het teken van radiografisch bestuurbare voertuigen staat.

Op de koop toe konden bezoekers de drie musea bezoeken: Legio (lego), Victory (militaria) en de drukkerij. Er zijn plannen gemaakt om uit te breiden en intern te verhuizen. Maar dat kan nu nog niet omdat er 80 Oekraïners in het gebouw wonen.

Wiebe Eenling met kleinzoon Fedde Geboers.
Jan Kasemir met vrachtwagen Postma uit Grijpskerk
Bernard Dijkhuizen: ouwe meuk is leuk.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen