In den druck vond ick mijn geluck, dankzij de sloop appartement te koop

ditisWesterkwartier

LEEK-Drukkerij Bronsema is een begrip in Leek. Naast een boekhandel en een drukkerij gaf Bronsema de Leekster Courant uit. Hij was daar in september 1907 mee begonnen en het blad heette tot september 1945 Algemeen Nieuws- en Advertentieblad voor Westerkwartier en Omstreken. Het gebouw van de Leekster Courant is na 109 jaar aan de sloophamer ten prooi gevallen. Gelukkig is dankzij oud-drukker Harry Boonstra het glas-in-loodraam van kunstenaar Jan van der Baan gered en te bewonderen in de Museumdrukkerij te Grootegast.

Harry Boonstra is 42 jaar bij Bronsema als drukker in dienst geweest. Iedere dag om 7.00 uur liep hij tussen de drukkerij en het woonhuis van de directeur langs het glas-in-loodraam met de tekst ‘In den druck vond ik mijn geluck’. Hij haalde dan de post op bij het tegenoverliggende postkantoor. Dat deed Harry een uur later weer, want dan kreeg hij een kop koffie.

Dankzij Harry is het glas in loodraam behouden gebleven. Het is er in 1937 ingezet door Jan van der Baan, de zwager van Harm Jan Bronsema. Van der Baan behoorde tot de beroemde Werkman Schildersgroep. Medewerkers van Bouwbedrijf Notebomer hebben het kunstwerk er heel voorzichtig uitgehaald. Het raam is nu te bewonderen in de Museumdrukkerij te Grootegast. Eerst zou het nog een plekje krijgen in één van de drie appartementengebouwen, maar hier is door de architect van af gezien. Elk gebouw telt tien appartementen, waarvan er nog een paar te koop zijn.

Vergane glorie…

Geur van inkt

In de Museumdrukkerij bedient Harry ook ‘zijn’ Heidelbergpers waar menig rouw-, trouw- en geboortekaartje op is gedrukt. Het raam is niet het enige dat aan drukkerij Bronsema herinnert: de geur van inkt is dezelfde als die in de drukkerij te Leek. Een bijzondere ervaring voor wie ooit in Drukkerij Bronsema heeft rondgelopen. En het getik van de Heidelberg drukpers doet ook vertrouwd aan.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen