Grootegast verdient veel beter

ditisWesterkwartier

GROOTEGAST-De ondernemers in Grootegast hebben de koppen bij elkaar gestoken om de plaats beter op de kaart te zetten. De Handelsvereniging Grootegast-Sebaldeburen uit 1936 is gewijzigd in Ondernemend Grootegast. Een naamswijziging betekent in de geschiedenis vaak revolutie. En dat is precies wat er in Grootegast gaande is. Zelfs de zondag is niet heilig meer.

Wethouder Elly Pastoor.

Wethouder Elly Pastoor was er voor nodig om de ondernemers en de Vereniging Dorpsbelangen te laten samensmelten in Ondernemend Grootegast. “Begin vorig jaar werd ik hier wethouder. Ik zag een prachtig gerealiseerd centrumplan en de herindeling in de gemeente Westerkwartier in het verschiet. De vraag die meteen bij me opkwam was hoe we het centrum kunnen versterken en onze positie verstevigen in de nieuwe gemeente. Kortom, meer reuring.”

Achter de schermen vindt op dit moment van alles plaats. Vorige week is een website (winkelruimtegrootegast) gelanceerd met een overzicht van beschikbare winkelruimtes. Al eerder ging Ondernemend Grootegast in de lucht. Drie werkgroepen buigen zich over snel internet (Grootegast kent geen glasvezel!), recreatie en toerisme en de leegstand. Het hele centrum is enkele jaren geleden compleet vernieuwd, maar veel panden staan leeg. De leegstand valt volgens voorzitter Lodewijk van Laten van de ondernemersclub wel mee. “Ongeveer 6 tot 7 procent van de panden staat leeg. In vergelijking met Emmen, waar 20 procent leeg staat,is dat niet veel.”

[quote pull=”center”]Het gaat er nu om Grootegast bekendheid te geven[/quote]

Van Laten (70) heeft landelijk zijn sporen verdiend bij grote winkelbedrijven. “Het gaat er nu om Grootegast bekendheid te geven. Als je reuring krijgt, trekken de mensen hier wel naar toe, ook om te wonen. Neem het Leg(i)o museum. Dit initiatief van Henk Roede in het voormalige pand van Lego rekende op een paar duizend bezoekers per jaar. Inmiddels zijn het er 20.000. Het gratis Open Air festival met onder meer optredens van popkoren op het marktplein trekt in september veel publiek.”

De drie werkgroepen hebben hun eerste plannen inmiddels gepresenteerd in de fabriek van Clondalkin waar plastic verpakkingen worden geproduceerd. De werkgroep Recreatie en Toerisme kwam met een aanbeveling om zondags wat ruimhartiger te zijn met vergunningen voor openstellen van winkels en verkoop van versnaperingen. De Notoaristuun is op zondag een geliefde plek om te verpozen. Het zou mooi zijn om daar bijvoorbeeld pizza’s en koffie te kunnen kopen. Ook de Albert Heijn wil op zondag wel open. “Ga maar eens op zondag naar de Jumbo in Leek, dan kom je veel Grootegasters tegen,” aldus een van de ondernemers.

Maar dat ligt gevoelig in Grootegast. Elly Pastoor heeft sinds haar komst in Grootegast niet gemerkt dat dit onderwerp van gesprek is. Van Laten: “De meerderheid in Grootegast vindt dat vanuit het christelijk geloof niet nodig. Wil je meer saamhorigheid dan moet het ‘ja, maar…’ weg en moeten mensen hun nek uitsteken. Als je met concrete plannen komt, valt er natuurlijk altijd te praten.”

Over één ding is iedereen het in ieder geval eens: Grootegast verdient veel beter.

De Bundelshop is een leegstaand pand waar ondernemers, winkeliers en belangstellenden voor 25 euro per maand van de gemeente hun waar mogen uitstallen.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen