Louwe houdt de teugels strak in handen

ditisWesterkwartier

TOLBERT-”Kom moar eevn langs want zo langzoamerhand droag ik de zoak over,” zei de inmiddels 66-jarige Louwe Mulder van de HJC Manege twee jaar geleden. De teugels laten vieren om in vakjargon te schrijven. Maar het is loslaten of stevig vasthouden. Dat laatste is het geval. Een maand geleden werd de grootste springpiste van Nederland in gebruik genomen. En dat in Tolbert. Boven de rivieren is er geen vergelijkbare manege. “Je moet er wel jonge mensen bij betrekken,” aldus Louwe.

Het ene telefoontje na het andere komt voorbij. De onderwerpen variëren van reclameborden, gebruik maken van de hal tot de vraag naar zijn gezondheid. Zeventien jaar was Louwe, een geboren Tolberter, toen hij als staljongen in dienst trad bij de Hedde Jan Cazemier Manege. En kijk hem nu eens met de trekker de piste vlaktrekken van de grootste hal in Nederland.

“De manege staat ten dienste van het gebied. Het is een totaalconcept voor kinderen van zes jaar tot internationale topsporters. Het is langzaam opgebouwd. Eerst hadden we maar 1 hectare tot onze beschikking, nu 11 hectare. Je kunt hier overnachten, naar het restaurant, ruim parkeren en onder optimale omstandigheden met je paard meedoen aan springwedstrijden. Elke donderdag hebben we honderden starts. Om de manege op de kaart te zetten hebben we naast wedstrijden, keuringen, concoursen en lessen veel georganiseerd, zoals bijvoorbeeld jarenlang Country- en Westernactiviteiten met rodeo en linedance.”

Na het voetbal is de paardensport de belangrijkste sport in Nederland. “De waarde van de paardenexport is hoger dan die van de bloemen. Om het Westerkwartier te promoten hebben veertig paardenondernemers de stichting Paardenkwartier Westerkwartier opgericht”. Louwe staat op om het net verschenen visiedocument over het Westerkwartier als aantrekkelijk hippisch vestigingsklimaat voor paardenhouders te halen. Aan twee meisjes die verderop in de kantine aan een tafel zitten en stage lopen vraagt hij ‘alles goed dames’. Louwe heeft oog voor mens en paard.

De brochure is een gezamenlijke uitgave van de in 2008 opgerichte Stichting Westerkwartier Paardenkwartier. “Als hippische ondernemers willen we het Westerkwartier als paardencentrum op de kaart zetten. Wist je dat zeven paarden één werkplek betekenen? Wij herbergen hier zeventig paarden en werken met z’n tienen. Het Westerkwartier is een goed fokgebied. De economische betekenis van de paardensector neemt hier de komende jaren alleen maar toe. Daar spelen we met de nieuwe hal ook op in. En het Westerkwartier ligt centraal in het Noorden. Mooier kun je het niet krijgen.”

Toerisme

Naast paarden is Louwe ook de grote promotor van het toerisme in het Westerkwartier. Zoon Oedze bestiert al een aantal jaren De Postwagen met solexritten tot overnachten in Russische legerwagons. De Escape Room is inmiddels bezocht door meer dan 50.000 (!) bezoekers.

Als Louwe weer wat nieuws bedenkt is hij nog altijd razend enthousiast. Zoals de Frieslandroute. De bezoekers van de manege uit de richting Friesland kunnen het terrein verlaten via een speciale route die achter de manege langs de snelweg loopt. Daarmee wordt de verkeersdrukte op de Hoofdstraat van Tolbert verminderd. “Er komen speciale borden waarop ‘Frieslandroute’ staat. Het is zo makkelijker om de manege te verlaten, waarbij je uitkomt bij de ijsbaan.” Louwe kan niet wachten tot het bord wordt onthuld.

Louwe Mulder bespreekt veel aan de telefoon.

De nieuwe indoorrijhal meet 45 x 80 meter en is de grootste van Nederland. De hal is vier weken geleden in gebruik genomen. De ‘oude’ indoorhal wordt nu gebruikt voor de warming-up. De beide hallen zijn uitgerust met een eb- en vloed bodem, waardoor de bodem kan worden aangepast aan het soort wedstrijd. Naast de hal wordt een nieuwe activiteitenhal gebouwd, onderdeel van De Postwagen. Het is nu zaak om een hoogstaande wedstrijd van internationale allure naar de springpiste te krijgen.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen