Voor 13 miljoen euro fiets je straks vorstelijk van Leek naar Groningen

ditisWesterkwartier

LETTELBERT-…met een maximum snelheid van 45 km/uur. Dat bleek dinsdagavond tijdens een inloopbijeenkomst van de Provincie Groningen in het dorpshuis van Lettelbert. Fietsers uit Tolbert en Leek die al geregeld via de bestaande wegen naar hun werk in Groningen gaan, werden in 2014 al gevraagd om met ideeën te komen. Het resultaat: een fietssnelweg langs het Leekstermeer en de zuidkant van de A7, met een vertakking aan de noordkant. Dit om de inwoners van Oostwold tegemoet te komen voor een betere aansluiting met de fietsroute. Al met al kost de aanpassing van de route 12,9 miljoen euro, waarvan de gemeente Westerkwartier 1,75 miljoen voor haar rekening neemt.

In 2021 wordt begonnen met het aanpakken van de viaducten, tunnels en het fietsvriendelijk inrichten van de wegen door Midwolde en Lettelbert. Het fietspad van het watersportcentrum Lettelbert door de weilanden naar Leek gaat helemaal over de kop. De bochten verdwijnen en het bruggetje halverwege wordt vervangen. Het pad over de Hooiweg, dat nu bij het viaduct vlak achter de vangrail gaat, wordt verlegd. Er komt een nieuwe brug over de Munnikesloot. De tunnel die hier onder de snelweg gaat, richting blokhut A7, wordt ook onder handen genomen. Bij Hoogkerk wordt het complete viaduct vervangen en voor de fietsers breder gemaakt. De lange slinger aan het eind gaat er ook uit, scheelt 500 meter.

De avond werd druk bezocht. Voornamelijk mensen uit het dorp kwamen een kijkje naar de uitgebreide presentatie nemen. Projectleider Bert Katerborg van de Provincie Groningen beantwoordde voornamelijk vragen over de Hoofdstraat door Lettelbert naar Midwolde. “Daar wordt al langer over het harde rijden en de veiligheid gediscussieerd. We kijken of we maatregelen in het kader van de fietsroute mee kunnen nemen, zoals drempels. Maar boeren moeten er wel goed langs kunnen rijden,” aldus Katerborg.

File

De hoop bestaat dat straks heel veel mensen van het fietspad gebruik gaan maken naar hun werk. Kunnen de fietsers straks zwaaien naar de automobilisten die in de file staan. Hoewel, met de verlaging van de maximum snelheid op de snelweg is er een betere doorstroming en is er minder kans op ongelukken. Fietsers uit Marum dienen voorlopig nog van de bestaande wegen gebruik te maken.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen