Nienoord ‘ontspoord’

ditisWesterkwartier

LEEK-Paul en Kejo Genzel hebben met hun vrijwilligers in het spoor per direct hun activiteiten op het Landgoed Nienoord neergelegd. Na 45 jaar geen indrukwekkende stoomlocs meer van de broers op de Genzelbahn op het jeugdpark. “Mijn man is helemaal kapot”, zegt Geziena Genzel. Haar dochter heeft een veelgelezen bericht op facebook gezet waarbij met een beschuldigende vinger naar ‘directie, bestuur en coördinator Nienoord Spoor’ wordt gewezen.

Harold de Vries is directeur van de Stichting Landgoed Nienoord. Hij legt uit dat het bestuur het park naar een hoger plan wil tillen om ook in de toekomst mensen te trekken. “We zijn al vier jaar met nieuwe plannen bezig om op Nienoord de grootste miniatuur spoorbaan van Europa te realiseren. Belangrijk is om met een nieuw aanbod te komen. De treinen zijn een belangrijk onderdeel. Begin dit jaar hebben we gesprekken gevoerd met de Genzelbroers. Onze vraag: als we investeren in jullie spoorbreedte, blijven jullie dan rijden?”

De Genzelbahn is bijna een kilometer lang. Paul (85) is daar in de zeventiger jaren mee begonnen. Hij en zijn broer zijn er mee vergroeid. Harold: “Vanuit hun oogpunt is de Genzelbahn hun identiteit.” Paul : “Het is onze spoorbaan, daar moeten ze van af blijven. Het station verdwijnt en op de baan worden straks geen personen meer vervoerd, hij wordt alleen nog voor het rangeren gebruikt. De plannen zijn achter onze rug om gemaakt.”

Dat de unieke locomotieven straks op het hele park kunnen rijden doet niet meer ter zake. De brief die het bestuur van Nienoord naar de Genzelbroers heeft gestuurd steekt de familie Genzel nog het meest. Geziena: “Zonder een gesprek worden we gewoon aan de kant gezet. De Genzelbahn draagt niet bij aan de financiën van het park en zou geen attractiewaarde hebben staat erin.” Paul: “45 jaar lang hebben mensen met veel plezier naar onze treinen gekeken en er ritjes mee gemaakt. Allemaal op vrijwillige basis. Nooit een woord van dank”.

Harold de Vries zegt met stomheid te zijn geslagen toen de stoomlocs woensdag werden weggehaald. Wellicht als het lawaai van de stoomfluit is verstomd dat de Genzelbahn en Nienoord Spoor over één traject kunnen sporen. Nienoord Spoor blijft gewoon bestaan.

https://www.facebook.com/Foxystyle.Heidi/posts/10218789509183973?__tn__=K-R

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen