Homocamping zet Westerkwartier internationaal op de kaart

ditisWesterkwartier

NIEKERK-Van Zuidhorn tot Pretoria weten de kampeerders homocamping De Heerenborgh in Niekerk te vinden. 21 jaar geleden namen Jan Hulzebos (55) en Hilbert Kwint (54) de camping over. Het terrein is prachtig gelegen aan het Niekerkerdiep, aan het eind van een doodlopend weggetje. De campinggasten zijn in het dorp een welkome verschijning. De feestweek in augustus is een hoogtepunt waarvoor een club Brabanders speciaal naar Niekerk komt. En een Engels stelletje dat hand in hand door Niekerk huppelt is volkomen geaccepteerd.

Jan en Hilbert in gesprek met campinggasten uit Zuidhorn die elk jaar op de camping staan.

Hilbert helpt René Westerhoff-Dijkinga en zijn partner uit Zuidhorn tijdens de harde wind met het opzetten van de voortent van de caravan. René komt elk jaar een paar weken met zijn partner naar de camping. “Ik huur deze plek als mijn achtertuin,” zegt hij met een knipoog.

Op deze plek voelen homo’s zich niet geremd. “Je kunt hier gerust hand in hand lopen of elkaar even knuffelen. Daar kijkt niemand gek van op,” vertelt Jan Hulzebos. “En wat ook fijn is, is dat je hier geen geschreeuw van kinderen hebt.”
Al vanaf het begin is de camping een succes. Nederland telt sinds een jaar vier homocampings, maar jarenlang waren er maar twee. Waarvan eentje in Niekerk. “We zochten eigenlijk een camping in Drenthe, tussen Groningen en Emmen,” vertelt Jan, die met Hilbert in Aduard woonde. “Toen hoorden we dat de voormalige gemeentecamping in Niekerk te koop was. We hebben twintig plaatsen, maar een vergunning voor in totaal 75 mannen. We kunnen wel uitbreiden, maar dat willen we niet”.
De camping levert voor de eigenaren niet genoeg op om van te leven. Dat hoeft ook niet want beiden hebben een baan en vinden het prachtig om de camping erbij te doen. Hilbert is postbode, die elke dag om vier uur opstaat en ’s avonds om negen uur het bed in duikt. Jan werkt bij een administratiekantoor. Jan: “Twee jaar geleden is het sanitair opgeknapt en dit jaar moest er flink gesnoeid worden. Dan draaien we nog maar net quitte.”

Roze maandag

Niekerk verdient volgens beiden een grote pluim als het om homoacceptatie gaat. “Geen tolerantie, maar acceptatie,” benadrukt Jan. “Vorig jaar stond er een Roze Maandag op het programma van de feestweek. Een groot succes waar heel het dorp verkleed in het roze naar toe kwam, zelfs in een roze limousine. Ieder jaar komen vijftien Brabanders speciaal naar voor de feestweek van Niekerk hier naar toe. Afgelopen keer heeft een campinggast nog opgetreden met Imca Marina”. Jan heeft al weer 17 kaarten voor de 1001 nacht op 23 augustus. Dat is maar goed ook, want het evenement is zo goed als uitverkocht. De sjaaltjes en tulbanden liggen al klaar.

[quote pull=”right”]“Geen tolerantie, maar acceptatie,” benadrukt Jan.[/quote]

“De campinggasten zijn vaak nog beter op de hoogte van wat er allemaal in de omgeving is te doen”, vertelt Hilbert. “De Abeltasmanroute wordt geregeld gefietst. Maar ook evenementen worden bezocht. Zoals het openluchtspel in Tolbert over IJje Wijkstra, die vier politieagenten vermoordde. Daarnaast staan Pieterburen en de Hoornse plas op de agenda, net als natuurlijk de stad Groningen.”

Borgheer Rudolph de Mepsche zou zich omdraaien in zijn graf als hij wist dat er op zijn grondgebied een homocamping was. Hij executeerde bij t’ Faan 21 mannen en jongens vanwege vermeende sodomie. Dat kwam hem wel goed uit, want daardoor kon hij grond verwerven van een tegenstander. Aan het eind van het openluchtspel over dit drama, dat een paar jaar geleden in Niekerk werd opgevoerd, werd de homocamping in Niekerk genoemd. Het kan verkeren in de geschiedenis.

Het bord dat door de slager van Niekerk cadeau werd gedaan spreekt voor zichzelf.

Meer artikelen

2 REACTIES

  1. De gastheren Hilbert en Jan maar ook veel van de gasten staan ook klaar met zorg, raad maar ook met de daad als er met een van de gasten echt wat mis gaat met de gezondheid. Een grote plus daarvoor, je voelt je daardoor haast familie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen