Fauve’s tandartsdroom laat Lutjegasters stralend lachen

ditisWesterkwartier

LUTJEGAST-Geen kroeg, geen winkel, nog één kerk, een pizzeria, twee kappers en…een nieuwe tandarts. De 29-jarige Fauve Meidam opende vorige maand de praktijk Mondzorg Lutjegast aan de Wieren in Lutjegast. “Een dorpspraktijk met 1 op 1 zorg, geen grote kliniek zoals die op het moment overal in Nederland verrijzen”. Het loopt storm, de praktijk gaat in september drie dagen en een avond open.

Bert van der Molen woont sinds twintig jaar met veel plezier in Lutjegast. Hij zit in de wachtkamer met zijn vrouw en zoon. ” Tot nu toe was ik nog steeds aangewezen op de tandarts in mijn vorige woonplaats Hoogkerk. Tandarts Hector, even verderop in Grootegast, heeft al twintig jaar een patiëntenstop,” vertelt Bert voordat hij in de behandelkamer verdwijnt.

“Er is een tekort aan tandartsen,” beaamt Fauve Meidam, die nog stage heeft gelopen bij Hector. Zij komt uit Oldekerk en heeft zich met haar partner Alwin de Boer uit Grijpskerk in Lutjegast gevestigd. “Een leuk dorp waar veel gebeurt en wordt georganiseerd. Er wonen ook veel jonge mensen. Alwin werkt op de boerderij van zijn vader en we zochten daarom een woning in de buurt. Het huis in Lutjegast hebben we drie jaar geleden gekocht en opgeknapt.”

Droom

Fauve’s droom van een eigen tandartsenpraktijk zat in de planning voor over tien jaar. “Maar we waren sneller klaar met de verbouwing. We zijn het gewoon nu gaan doen. Het vergt een enorme investering, maar ik ben van plan de komende dertig, veertig jaar hier te blijven.” Voor de huiselijke sfeer in de wachtkamer is door haar bewust gekozen. “Geen wit en felle lampen. Mensen moeten zich wel een beetje op hun gemak voelen” .

Inmiddels is Fauve een maand bezig en zingt het rond hoe de patiënten de behandeling ervaren. Via, via komt de stroom van nieuwe patiënten op gang. Fauve is nu nog werkzaam op een praktijk in Akkrum. Hier behandelt ze veel kinderen en mensen die angst hebben voor de tandarts. “Een beetje ‘menselijk’ zijn en je inleven in degene die op stoel ligt scheelt zoveel.” In de praktijk is naast de tandarts een preventie-assistent werkzaam. Op termijn komt er mondhygiënist bij.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen