Geen rook van de vredespijp op het ‘glasvezelslagveld’

ditisWesterkwartier

ZUIDHORN-Het is wethouder Elly Pastoor niet gelukt om de partijen die glasvezel in het Westerkwartier willen realiseren samen te laten werken. “Dat zou ons een lief ding geweest zijn”, aldus Elly tijdens de informatie-avond voor de raadsleden over glasvezel. Rodin van Snelinternetgroningen, de coöperatie Westerglas en GlasDraad uit Den Haag gaven een presentatie. Jan Hut van Westerglas gaf diverse malen aan dat hij geen vertrouwen heeft in het maken van afspraken met de commerciële partijen. Liever zelf een gleuf graven dan samen met Rodin en/of GlasDraad.

Ambtenaar Bert Groenewold, 40 jaar geleden bij de gemeente Oldehove begonnen, heeft jaren getracht glasvezelpartijen hier naar toe te bewegen. “Recreatiebedrijven lieten het afweten door de afwezigheid van snel internet. Nu kloppen de glasvezelaanbieders aan de voordeur,” vertelde hij de raadsleden. Een vierde partij die wil beginnen, wacht eerst af wat de genoemde drie partijen voor elkaar krijgen. Bert had verwacht dat hij door de inwoners wel overstelpt zou worden met vragen over de glasvezelkabel. “Die krijgen we niet. Ik heb daar geen verklaring voor.”

Wellicht stellen de belangstellenden hun vragen tijdens de bijeenkomsten van Snelinternetgroningen die nu plaats vinden. Of hebben ze dat gedaan tijdens de meer dan 40 bijeenkomsten die de stichting Breedband Westerkwartier de afgelopen vijf jaar heeft gehouden.

GlasDraad gaat de komende tijd de verenigingen Plaatselijk Belang en sportverenigingen benaderen om ambassadeurs te werven. Hun aanbod is interessant voor de grijze adressen, die een internet verbinding hebben rond de 30mb/s. Zoals raadslid Arina Havinga uit Briltil die nog jaren zou moeten wachten voordat Westerglas bij haar aan de gang gaat. Dat kost dan 2000 euro, waarbij je volgens Pieter van Grunsven van GlasDraad wel de maandelijkse kosten in ogenschouw moet nemen: 45 tot 55 euro voor een complete internet aansluiting.

Cherry picking

Jan Hut van Westerglas benadrukte aan alle kanten de coöperatieve gedachte die aan Westerglas ten grondslag ligt. “De vrije markt doet aan ‘cherry picking’ en winstmaximalisatie. Het geld vloeit uit de regio en mensen hebben geen zeggenschap over het aanbod. Wij bieden rendement naar leden en willen een kwalitatief goed netwerk.” Gert van Werven uit Opende wil weten of Hut uiteindelijk de gegraven gleuf wel wil delen met andere partijen om de kosten te drukken. Dat wil hij alleen als de gemeente daar de regie in neemt. “Brabant Glas, een vergelijkbare coöperatie, leert dat er geen afspraken met commerciële partijen te maken zijn,” aldus Hut.

Groenewold vertelde nog dat vanuit de gemeente samen met Westerglas is geprobeerd om voor de Provinciale regeling voor de aanleg van glasvezel in aanmerking te komen: 30 miljoen is er beschikbaar om tegen een rente van twee procent te lenen. Westerglas viel buiten de boot, want ‘de provincie gelooft niet bewonersinitiatieven’ aldus Hut. ‘Een klotenregeling’, aldus een van de aanwezigen van Westerglas.

Intussen is Rodin naar eigen zeggen op koers met werven van deelnemers. Het stoplicht op de site staat op oranje. Net als Westerglas worden er door Rodin uit concurrentieoverwegingen geen mededelingen gedaan over het aantal aanmeldingen.

Wist u dat…

-Rodin bij voldoende deelname in september de glasvezelkabel bij Grijpskerk gaat doortrekken

BrabantGlas met meer dan 3000 leden het grote voorbeeld van Westerglas is

Cynthia van Putten uit Lucaswolde voor Westerglas kiest omdat ze dan eigenaar is van haar stukje glasvezel

Collegaraadslid Ina van Deventer geen internet heeft als er op de Roordaweg in Boerakker een boom omwaait

GlasDraad iedere provider op zijn netwerk toelaat

Rodin 10 masten denkt nodig te hebben in het Westerkwartier voor radioverbindingen

De telecomwet de gemeente verplicht om iedereen die dat wil een glasvezelkabel te laten aanleggen

Alle drie de glasvezelaanbieders hun diensten technisch over een lijntje van 500 kilometer in het Westerkwartier kunnen aanbieden zonder elkaar in het vaarwater te zitten

Pieter van Grunsven, links (GlasDraad), in gesprek met projectleider Edwin Zevenberg van Rodin

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen