45 jaar op het stembureau en zelf bijna nooit gestemd

ditisWesterkwartier

JONKERSVAART-Riemer Korsaan(65) kreeg tijdens de Europese verkiezingen op het stembureau Jonkersvaart de ene na de andere verrassing. Bitterballen, gevulde koeken en RTV Noord en het Dagblad kwamen langs. Na 45 jaar zat hij voor de laatste keer op ‘zijn’ stembureau in Jonkersvaart. ’s Avonds werd hij toegezongen door het koor van Jonkersvaart. Na het tellen van de 160 stemmen werd bij vrienden de 5e helft gevierd.


’t Was een bode uit het Marum in ons mooi Westerkwartier

die ik met stemmen heb ontmoet

En ’s morgens tegen zeven was hij daar dan al present

in ons schooltje, ‘k weet het nog zo goed

zongen enkele leden van het koor. Riemer heeft nog zitting gehouden in het oude schooltje. “De jaren zijn zo voorbij gegaan. Ik heb me hier nooit een minuut verveeld, aldus Riemer. Tegen de verveling hield hij 45 jaar lang bij hoeveel stemmers er ieder uur kwamen. Hij heeft deze gegevens allemaal bewaard. Wat blijkt: ’s avonds tussen zes en half negen is het spitsuur.

Daarnaast wordt er heel wat afgepraat tussen de leden van het stembureau. Ga maar na, als er iemand heeft gestemd wordt zijn of haar doopceel gelicht. “We hebben wel gepraat, maar nooit geroddeld”, benadrukt Riemer. Eind dit jaar stopt hij met zijn werkzaamheden als bode.

Zelf heeft hij in al die jaren maar een paar keer gestemd. Dat deed zijn vrouw altijd voor hem. “In het begin kon je alleen je stem uitbrengen in een vastgesteld stembureau. Dat was voor mij ‘Ons Centrum’ in Marum”.

Jarenlang zorgde hij voor de versnaperingen van de raadsleden na de raadsvergadering. Voor raadslid Hans Koenders reden om de bode nu zelf eens te trakteren op bitterballen. Dat gaat nu na de raadsvergadering heel anders. Raadsleden moeten zelf hun drankje pakken en kunnen van een van de drie schalen een plakje worst of kaas pakken. “Wel een kale bedoening als je het vergelijkt met hoe het in Marum toeging”, aldus de zorgzame bode.

Adio, Adio, Adio, Riemer met je zilvergrijze haar

Adio, Adio, Adio, dit was het laatste jaar, zong het koor tot besluit.

Adio, Adio, Adio, zong het koor van Jonkersvaart.Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen