Smullen van de producten uit het Westerkwartier

ditisWesterkwartier

JONKERSVAART-Met trots werd de dag voor Hemelvaart de Versbox met producten uit het Westerkwartier gepresenteerd op het erf van boer Snip in Jonkersvaart. Het is een familiebedrijf waar Karst-Jan Snip en zijn vrouw Andrea met bakker Van Esch en natuurvoedingskundige Annemiek Grimbergen de eerste box aan wethouder Elly Pastoor aanboden. Kaas, asperges, aardbeien, broodjes en Demeter aardappelen zijn eind deze maand op diverse plekken in het hele Westerkwartier verkrijgbaar.

De Versbox komt voort uit het Voedselakkoord Westerkwartier. Tachtig deelnemers proberen de band tussen het land, de inwoners en de voedselproducenten te herstellen. Want waarom zou je producten over de hele aarde slepen als je het ook lokaal geproduceerd kunt krijgen? Dat is goed voor de werkgelegenheid van de jongens en meiden die een agrarische opleiding in Oldekerk volgen. Maar ook voor het milieu.

Als de Versbox aanslaat kan hij wellicht elke week worden gevuld met seizoengroenten. Dat zijn nu aardbeien en asperges, straks bloemkolen, worteltjes en rode bieten. Kaas en andere melkproducten alsmede vlees zijn altijd voorhanden. Net als de soep van de kleinste soepfabriek in Leek.

Elly Pastoor wees erop dat het Westerkwartier-akkoord het tweede lokale voedselakkoord van Nederland is. “Het past ook bij het karakter van het Westerkwartier, dat kleinschalig en agrarisch is. Het is prachtig om te zien dat er van onderop samen iets groeit en waarvan we nu al het eerste resultaat zien: de Versbox”, aldus de PvdA wethouder, die vaker gewend is zaken van bovenaf te regelen. Er worden eind deze maand tachtig boxen gevuld, hopelijk komen er daar in de toekomst nog velen bij. In dit filmpje meer over het voedselakkoord.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen