ATB-ers, koeien en wandelaars genieten van de najaarszon

ditisWesterkwartier

MARUM/NUIS/JONKERSVAART-Mede door corona neemt de belangstelling voor de natuur enorm toe. Op zondagochtend kun je bijna over de ‘koppen’ lopen bij Trimunt en in het Coendersbos. Het prachtig mooie zonnige weer van de afgelopen weken speelt daarin ook mee. De nieuwe ATB-route die door genoemde gebieden loopt blijkt een regelrechte ‘hit’. Het is nog uitvogelen hoe wandelaars en ATB-ers zonder hinder van elkaar kunnen genieten. De ATB-route kruist op vele punten de route van de wandelaars. En dan hebben we het over ‘snelverkeer’ en ‘langzaamverkeer’

In Jonkersvaart zien bewoners grote groepen ATB fietsers aan zich voorbijtrekken. Niks coronaregel van maximaal drie personen. De groepjes duiken het Coendersbos in waar hen een prachtige en soms zware tocht staat te wachten. Voor wandelaars is het een stuk minder rustig in het bos. Hoewel een groot deel van de wandelroute niet voor de ATB-ers toegankelijk is, komen de wandelaars en crossfietsers, elkaar vaak tegen.

Natuurbeheerder René Oosterhuis van het Groninger Landschap zegt dat het vooral zondagmorgen tussen 10 en 12 uur spitsuur is. “We merken so-wie-so dat het drukker wordt in de natuur. Over de ATB route zijn bij het Groninger Landschap nog geen klachten binnen gekomen. Op verzoek van de gemeente Marum acht jaar geleden, hebben we besloten in één gebied een route toe te laten. Er is gekozen voor zo veel mogelijk scheiden van de wandel- en fietspaden en rust voor plekken waar bijvoorbeeld de reeën liggen. We gaan er van uit dat iedereen respectvol met elkaar omgaat. Als er knelpunten opduiken gaan we daar wel wat mee doen.”

Van de zotte is de aantrekkingskracht die de ATB route op motorcrossers uitoefent. “Die verpesten het pad. Dat is bij Trimunt gebeurd en zondag sjeesde een crosser zonder kentekenplaat door het Coendersbos,” aldus Jack Wagena van de ATB vereniging in Marum. Mogelijk was deze crosser op weg naar het weiland van Stuut naast de begraafplaats in Jonkersvaart. Daar worden sinds enkele weken op zondag crosswedstrijden gehouden. De politie heeft daar zondagmiddag een eind aan gemaakt. “De groep toeschouwers was te groot en hield geen afstand. Nadat de agenten dit kenbaar maakten, vertrok iedereen van de locatie,” aldus een woordvoerder van de politie.

ATB route

De dertig kilometer lange ATB route bij Trimunt en door het Coendersbos is nog niet klaar. Maar er wordt dus al driftig gebruik van gemaakt. “Het is een groot succes,” aldus Jack Wagena. “We hebben heel veel positieve reacties ontvangen. Hier en daar moet de route wel worden bijgeschaafd. Zoals palen rechtzetten die er niet goed in stonden. Je merkt ook dat het nat is waardoor sommige stukken haast onbegaanbaar zijn. Bij de Marumer melkfabriek is het pad inmiddels zes meter breed omdat iedereen naar de zijkant uitwijkt.”

De ATB vereniging Marum, met ongeveer 150 leden, heeft van de gemeente Marum op de valreep van de herindeling nog 25.000 euro subsidie gekregen. Veel werk is vrijwilligerswerk. Volgend jaar wordt de route officieel geopend. Over de ATB route Marum is eerder een artikel verschenen.

Reageren? Dat kan hier onder.

Genieten in het Coendersbos. Kruispunt ATB-route met wandelpad.

Meer artikelen

2 REACTIES

  1. Vind wel dat er wat meer op mensen en honden mag worden gelet .vooral zondag s,morgens kun je niet meer met de hond op het pad tegenover ons. .weg rust weg reeën .

  2. Ik gun de ATBers hun route, maar op een aantal plaatsen in het bos wordt het pad wel kapot gereden voor wandelaars en haast onbegaanbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen