Weinig uitstoot met zelfgebouwde ‘raketkachel’

ditisWesterkwartier

MARUM-Het gezin van Johan Niejenhuis en Anita Dreves geniet ‘s avonds in de keuken van het vuurtje dat in de ‘rocket stove’ wordt gestookt. Johan heeft van oliedrums, bakstenen en tegelscherven een aangename warmtebron gebouwd, die eenmaal opgestookt voor uren warmte zorgt. Over de uitstoot van rook maakt Johan zich geen zorgen. “De rookgasafvoer loopt eerst via een oliedrum, vervolgens door een meterslange betonnen bank en verlaat uiteindelijk het huis door de pijp via het dak.”

De kachel is een compleet bouwwerk, bestaande uit onder andere een vuurgedeelte waar palletplanken in worden verbrand. De rook, en daarmee de warmte, wordt een oliedrum ingezogen, waarbinnen een verkleinde oliedrum is geplaatst waar de rook door heen circuleert. De thermometer op de oliedrum geeft binnen een kwartier na het aansteken van aanmaakhout de temperatuur aan van 300 graden Celsius. Vervolgens gaat de warmte door een stenen bank, die ook warm wordt en waarop je aangenaam kunt zitten, waarna de rook uiteindelijk wordt afgevoerd

“Als ik ‘s avonds de kachel opstook is hij de volgende morgen nog warm. Het grote voordeel is dat als je de kachel aansteekt je het door het vuur direct warm hebt. Daarna wordt de warmte in de stenen massa opgeslagen en daar heb lange tijd plezier van. Het kost op deze wijze ook weinig hout. Hiervoor had ik een kachel die water voor de centrale verwarming verwarmde, maar het kostte veel energie, dus hout, om het water warm te krijgen.”

Op de oliedrum is een ronde stalen plaat geplaatst, waar eventueel op gekookt kan worden. Dat doet de familie trouwens op een prachtig groot Falcon fornuis, waarvan Johan het jammer vindt dat die op gas brandt in plaats van op hout. Wie ook gecharmeerd is van de ‘rocket stove’ kan Johan om advies vragen en hij is bereid om mee te helpen bij de bouw van de aangename en comfortabele kachel, die een flinke besparing op de gasrekening oplevert.

Eenmaal flink opgestookt zie je buiten geen rook uit de schoorsteen komen. Alleen bij het aansteken van de kachel is dat het geval. “Droog hout is belangrijk voor een goede verbranding. Ik denk dat er in de toekomst misschien bij windstil weer een stookverbod komt. En er zullen regels komen in dichtbevolkte gebieden. De buren hebben met mijn ‘rocket-stove’ in ieder geval niets te klagen.”

Foto-onderschrift: Johan Niejenhuis naast de ‘rocket-stove’ die hij in de keuken van zijn huis heeft gebouwd en die met de kou zeer aangenaam is.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen