Marumer Belang zet in op digitale bereikbaarheid

ditisWesterkwartier

MARUM-De kogel is door de Romaanse kerk, Marum heeft met ingang van vandaag een belangenvereniging: de Stichting Marumer Belang. In de opschaling naar een grote gemeente Westerkwartier zien een aantal ‘idioten’ kansen voor een kleinschalige organisatie die zich in het dorp inzet voor samenwerking van de dorpse organisaties, meer ontmoetingsplekken en digitale middelen om de inwoners te verbinden. Te beginnen met de website van de Stichting Marumer Belang.

De term idioten is afkomstig van burgemeester Kosmeijer die zich heeft ingezet voor een belangenvereniging. Dit in navolging van raadslid Sylvia Noorda (VVD), die het belang van een ‘dorpsbelangen’ vier jaar geleden tijdens een raadsvergadering aankaartte. Kosmeijer:  “Er zijn toch nog mensen zo gek om hun vrije tijd in de belangenbehartiging van Marum te willen steken. Ik zie het als een geuzennaam dat deze mensen de mouwen uit de handen steken voor de sociale cohesie van Marum. Straks ben je één van de 41 dorpen in de gemeente Westerkwartier. Je wilt Marum toch niet van de kaart?”

Jan-Willem de Vreeze nam de handschoen op en is voorzitter van de nieuwe stichting. Tijdens een van de bijeenkomsten die tot de oprichting van de stichting leidde, viel hij op door het hoge voorzieningen niveau in Marum te roemen. “Er is veel in Marum op trots op te zijn, zoals een zwembad, bibliotheek, goede sportvoorzieningen en straks een prachtige brede school. Dat moeten we koesteren en nog meer uitbreiden.”

Digitale bereikbaarheid

Vreeze drukt meteen een stempel op de nieuwe stichting, want er is bewust niet gekozen voor een vereniging. “Daardoor hebben we de handen vrij om thema’s aan te pakken zonder eerst de leden te hoeven vragen wat ze er van vinden. De komende maanden gaan we aan de gang met bijvoorbeeld jongerenhuisvesting, bedrijvigheid en toerisme. Daarnaast beleggen we een bijeenkomst hoe we de saamhorigheid in het dorp kunnen versterken en of er behoefte is aan een ontmoetingsplek. Dan komen we fysiek bij elkaar, maar we zetten verder in op digitale bereikbaarheid.”

De oprichtingsacte werd mede ondertekend door voorzitter Gerda Steenhuis van de Vereniging Groninger Dorpen. Samen met de stichting Marumer Belang wordt een dorpenvisie opgesteld. Zij vertelde dat alleen Middelstum en Loppersum een stichting dorpsbelangen kennen. Fractievoorzitter Hans Koenders van de PvdA bood de stichting een houten voorzittershamer aan. Die zal deze voorzitter niet nodig hebben. Hij staat er om bekend dat vergaderingen onder zijn leiding nooit langer dan een uur duren.

Ondertekening oprichtingsacte door Gerda Steenhuis en Jan-Willem de Vreeze.

 

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen