Voor Marum is de sloopkogel gereserveerd

ditisWesterkwartier

MARUM-De hete aardappel ligt nu bij de politiek: waar komt het nieuwe gemeentehuis? In ieder geval niet in Marum. Voor het oude gemeentehuis is de sloopkogel gereserveerd. Dat is de conclusie van het 52 bladzijden tellende Rapport Onderzoek Huisvesting Westerkwartier, dat deze week uitkwam. Nog een belangrijke conclusie wordt door het ruimtelijk adviesbureau Rho getrokken: Leek is de ideale vestigingsplaats voor het centrale gemeentehuis: (citaat) ‘ Vanuit de in deze quickscan onderzochte planologische en milieu- en omgevingsaspecten lijkt de combinatie van uitbreiding gemeentehuis Leek + vestiging gemeentewerf/buitendienst op Leeksterveld of Leeksterhout het meest kansrijk’.

Het is een hele klus geweest om uit te zoeken waar de gemeentewerven (Aduard, Grijpskerk, Grootegast, Leek, Marum, Noordhorn, Maailoods Noordhorn en Oldehove), gemeentekantoren en Novatec (kringloopwinkel Tolbert en kwekerij Leek) het beste gehuisvest kunnen worden. Er is gekeken naar de duurzaamheid van bestaande gebouwen. Die komen er wat dit punt betreft niet goed vanaf.

Opknappen van de bestaande vijftien gebouwen vergt een investering van bijna 23 miljoen euro. Ook de functie van de gebouwen komt aan de orde: het gemeentehuis is straks meer een externe ontmoetingsplaats dan dat het huisvesting moet bieden aan ambtenaren. De medewerkers werken afwisselend thuis en op kantoor: daardoor is minder dan de helft van de huidige ruimte nodig. Corona heeft dat nog eens bevestigd.

Discussiëren

Komende maandag gaat de raad discussiëren over de huisvesting van de gemeente. Dan zal er gesproken worden over de verschillende mogelijkheden. Eén daarvan is om naast Leek ook in Zuidhorn het gemeentehuis te laten bestaan. Dat het gemeentehuis in Zuidhorn in beeld blijft, heeft ook te maken met de aanname dat er geen andere functie voor te vinden is en het niet verkocht kan worden.

Voor Marum zien de onderzoekers die mogelijkheid wel: ‘Er is in het huidige pand geen zinvolle en duurzame kansrijke invulling mogelijk. Het pand biedt te weinig kwaliteit en flexibiliteit. Er liggen na sloop goede kansen vooral voor wonen in de vorm van appartementen voor ouderen. Conclusie: er zijn goede kansen en mogelijkheden voor een duurzame herontwikkeling, na sloop van het huidige pand.’

Nu is het oudste deel van gemeentehuis Marum niet het toonbeeld van prachtige architectuur. Halverwege de jaren negentig is het oude gedeelte opgeknapt, de raadzaal aan de moderne eisen aangepast en de nieuwe vleugel er aan gebouwd (kosten meer dan 1 miljoen gulden). Tijdens het maken van een foto reageert een voorbijganger ‘onthutst’ als ze hoort dat het gebouw waarschijnlijk tegen de vlakte gaat. Mooi vindt ze het gebouw niet, maar ‘het moet toch wel voor Marum behouden blijven’ .

Laatste keer dat de raad van Marum bijeenkwam.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen