Alle ondernemers van Leek langs voor draagvlak: ‘ a hell of a job’

ditisWesterkwartier

LEEK- ‘We gaan proberen alle ondernemers en winkeliers van het centrum van Leek, dat zijn er meer dan 100, in korte tijd te bezoeken’. Centrummanager Jan Gerbrand Krol doet dit samen met een aantal Handelsvereniging bestuurders en Promotie Platform Leek bestuursleden. “A hell of a job,” licht Jan Gerbrand toe. Hij is in dienst van het Promotie Platform Leek en heeft eigenlijk maar één doel: een levendig dorp waar het goed winkelen en recreëren is. Daar is natuurlijk geld voor nodig. Dat is een van de redenen om langs de ondernemers te gaan: draagvlak creëren voor het centrumfonds, te vullen met geld uit reclamebelasting. De winkeliers in Marum wachten de ontwikkelingen in Leek en Zuidhorn af.

De voormalige gemeente Leek kende een ondernemersfonds (OVL) dat gevuld werd met een bijdrage via de OZB heffing. Deze regeling werd destijds ook gebruikt in de andere winkelkernen Tolbert en Zevenhuizen. Met de overgang naar de nieuwe gemeente Westerkwartier is gekozen voor een nieuw gebiedsgericht centrumfonds voor Leek en Zuidhorn. Elke ondernemer met reclame-uitingen aan het pand in het centrum gaat jaarlijks via reclamebelasting bijdragen aan dit fonds. Dat bedrag wordt onder meer besteed aan de Sintintocht, feestverlichting en festiviteiten in het kader van Koningsdag en Bevrijdingsdag.

“Voor een vitale winkelkern is het van belang dat alle partijen aanhaken. We zijn voor de toekomst bezig en zeker na corona willen we weer ‘los’, zegt Jan Gerbrand. Alwin Piest benadrukt dat het fonds niet van de Handels Vereniging Leek is, waarvan hij bestuurslid is. “Het centrumfonds wordt beheerd door het Promotie Platform Leek. Daar zitten vertegenwoordigers in van alle bloedgroepen uit Leek, waaronder een onafhankelijke vertegenwoordiger van de winkeliers: Anita Scheerhoorn. Het gaat om een gezamenlijke pot van en voor ondernemers in het centrum van Leek”.

Alwin Piest benadrukt dat het fonds niet van de Handels Vereniging Leek is

Voordat de gemeente Westerkwartier besluit tot het invoeren van reclamebelasting, wacht ze af of het centrumfonds op voldoende draagvlak onder de ondernemers kan vinden. Door de huidige Corona crisis hebben veel winkeliers en horeca ondernemers het financieel erg zwaar. Daarom wordt pas later in het jaar in goed overleg met de ondernemers besloten of en wanneer en welk bedrag er dit jaar geïnt moet worden om de beoogde gezamenlijke activiteiten te financieren.

Krol is een innemende en vrolijke citymarketeer, die zijn sporen heeft verdiend in Assen en Sneek. Als het aan hem ligt komt het winkelend publiek naar Leek, dat uniek is in de combinatie met Landgoed Nienoord, het diverse winkelaanbod en waar het goed toeven is op de terrassen.

Over het centrumfonds is eerder een artikel verschenen.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen