Sterrenpad fuseert met katholieke Primenius

ditisWesterkwartier

NUIS-Brede School ‘t Sterrenpad in Nuis gaat op 1 januari 2018 fuseren met de stichting Primenius. Dat is een katholieke stichting waar 34 basisscholen in Groningen en Drenthe onder vallen. Dit proces wordt sinds begin dit jaar begeleid door interim-directeur Johan Verstappen. “Het is door de vele regels voor een ouderbestuur niet meer te doen om een school aan te sturen”, aldus Verstappen, die op een van de leukste scholen ooit in zijn loopbaan werkt. Meester Wim, het boegbeeld van de brede school, zit al een tijd ziek thuis. Hij komt niet meer terug.

Wim Huiting is veertig jaar geleden begonnen aan de ‘School met den Bijbel’ in Niebert. Het is voor een groot deel aan hem te danken dat de brede school ‘t Sterrenpad in Nuis er is gekomen. Na jaren van het maken van ‘wilde’ plannen en de zoektocht naar ‘potjes met geld’ is ‘t Sterrenpad in 2012 geopend. Naast de basisschool, ontstaan uit De Kring en De Coepel, is kinderdagcentrum Maricja in het gebouw gevestigd. Maricja geeft zorg aan leerlingen die ondersteuning nodig hebben vanwege een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Kinderopvang Speelster, waar de peuterspeelzaal onderdeel van is, maakt het verhaal voor de 0 tot 12-jarigen compleet.

Het lag in de lijn van basisschool ‘t Sterrenpad om met Westerwijs te fuseren. Dat is drie jaar geleden afgeketst. Daarbij zijn de partijen op zijn zachtst gezegd niet vriendelijk uit elkaar gegaan. Ouders van de obs De Coepel sloten zich massaal aan bij De Kring. Daarop werd De Coepel opgeheven. “Er is geen connectie met Westerwijs. De Sterrenpadmensen hadden er geen goed gevoel bij,” legt Johan uit. Het ouderbestuur van de nieuwe stichting stond toen voor de taak alles in goede (financiële) banen te leiden.

[quote]Daarmee krijg je ‘power’ om mee te kunnen blijven doen aan het ‘onderwijs racecircuit’, zegt Verstappen.[/quote]

“Dat is niet te doen,” legt interim-directeur Johan Verstappen uit. “Dat zag het bestuur ook wel in en wilde daarom aanhaken bij Westerwijs. Maar de vrees bestond dat de school dan zou ondersneeuwen en niet meer de vrijheid had om de eigen visie uit te dragen. En een dubbelrol als bestuurder en ouder van de school is ook niet ideaal. Via de Jenaplanvereniging zijn er door Wim Huiting contacten gelegd met Primenius. Deze organisatie is vorig jaar ontstaan en bestuurt 34 scholen, zowel katholieke als bijzonder neutrale scholen. Daarmee krijg je ‘power’ om mee te kunnen blijven doen aan het ‘onderwijs racecircuit’,” zegt Verstappen.

Scholen krijgen grote vrijheid van Primenius om hun onderwijsprogramma zelf in te vullen. Verstappen vertrekt in de loop van het nieuwe schooljaar. Voor hem komt er een nieuwe directeur. Ook de eigen identiteit van de school is gewaarborgd. “De schaalvergroting biedt grote voordelen. Je kunt het personeel zekerheid bieden en dankzij de ondersteuning kwaliteit blijven bieden. En wat ook goed is, is dat mensen in het Westerkwartier en van buiten het gebied de keus blijven houden voor een van de leukste scholen van Nederland.”

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen