Marum

‘Burgemeester betaalt groenonderhoud uit eigen zak’

• Bladwijzers: 75 • Comments: 1990


MARUM-Burgemeester Kosmeijer van Marum overhandigde Margje Veldhuizen twintig euro voor het verwijderen van onkruid voor haar huis. “Ik was het zo zat, al dat groen tussen de tegels en heb de handen uit de mouwen gestoken.” Ze presenteerde gisteravond voor de raadsvergadering de rekening. Kosmeijer is de beroerdste niet en trok meteen zijn portemonnee.

De rekening die ze indiende betrof ‘het verwijderen van onkruid van het tegelpad der gemeente voor de woning aan de Willem Dreeslaan 1A. De  werkzaamheden vonden plaats op woensdag 12 juli en donderdag 13 juli jongstleden in het tijdsbestek van 2 uur á € 10,00 per uur’.

Onderhoud van het groen keert geregeld terug op de agenda’s van gemeenten. Marum heeft gekozen voor het niveau basis. Dat betekent dat het groen hoog mag groeien. Dat doet het met de huidige weersomstandigheden extreem hard aldus een medewerker van de gemeente. Sinds twee jaar mogen er ook geen bestrijdingsmiddelen meer worden gebruikt. Het onkruid wordt nu met branders te lijf gegaan.

Opzichter Groenvoorziening Siebe-Jan Postema van de gemeente Leek is blij dat hij  onlangs van de raad wat geld  erbij heeft gekregen voor onderhoud. “Wij hanteren een schaal 1 tot 10, waarbij 10 super is. Maar wij zitten op 4, 5 en 6 en dan mag je een bepaalde hoeveelheid onkruid per vierkante meter hebben. Nou, bij vier trekken mensen wel aan de bel”. Het extra geld is voor de periode dat de heggen moeten worden geknipt en tegelijkertijd het onkruid welig tiert.

Buurtonderhoud

Enumatil krijgt sinds vijf jaar 5000 euro per jaar voor het zelf onderhouden van het groen in het dorp. Het onderhoudsplan is gebaseerd op minimaal 6 keer schoffelen en 26 keer maaien per jaar. “Enumatil staat er ‘knap’ bij,” aldus de groenopzichter van Leek. Zijn ervaring met buurtonderhoud is wel dat vaak dezelfde mensen voor de werkzaamheden opdraaien.

Het onderhoud van begraafplaatsen wordt door alle gemeenten op een hoog niveau gehouden.

 

 

 

 

 

75 aanbevolen
1 notes
990 views
bookmark icon

One thought on “‘Burgemeester betaalt groenonderhoud uit eigen zak’

    Geef commentaar

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *