Primera Marum heeft er tabak van

ditisWesterkwartier

MARUM-Dit is niet de periode waar Werner Braam van de Primera vrolijk van wordt. Halverwege dit jaar moest hij de winkel aanpassen en alle tabaksartikelen aan het zicht onttrekken. Nu overheerst bij hem het gevoel over de oneerlijke sluiting van detailhandel. “Ik heb tabak van de overheid. Wij mogen wel open zijn met het postkantoor, een wenskaartje verkopen is er echter niet bij. Maar een paar deuren verder kun je wenskaarten naar hartenlust kopen. Bij de supermarkt zijn aan de servicebalie sigaretten verkrijgbaar.”

Om de oneerlijkheid in overheidsbeleid te benadrukken wijst Werner op de cijfers. “De eerste week dat we dicht moesten steeg de omzet van de supermarkten met 14 procent. Ze hadden 25 procent meer klanten in de winkel. Het is oneerlijke concurrentie. De detailhandel draagt maar 0,4 procent bij aan het aantal besmettingen. Daar staat 65 procent van het aantal thuisbesmettingen tegenover. Je mag bij ons wel een postzegel kopen, maar geen wenskaartje of een tijdschrift. Ook geen kinderboeken tijdens de voorleesdagen die vorige week zijn begonnen.”

Doordat de periode van sluiting in 2020 te kort was, komt de Primerawinkel niet aan aanmerking voor overheidssteun. “De kosten voor personeel, gas, water en licht lopen gewoon door. Ik ben geen tegenstander van maatregelen tegen corona. Hoe eerder het virus weg is hoe beter. Wij houden ons goed aan de maatregelen en beperken onze sociale contacten zo veel mogelijk. Met Kerst zijn we alleen bij mijn schoonmoeder geweest, omdat ze hier toch al in de winkel staat.”

Bij de Primera kun je wel terecht op het postkantoor, de ING bank, OV paal en verder kunnen artikelen worden besteld. Deze worden dan thuisgebracht. “Gelukkig kunnen we nog beperkt open zijn. Andere ondernemers, zoals in de horeca, zijn helemaal gesloten en steken zich soms noodgedwongen in de schulden. We hopen in de nabije toekomst dat het verbetert.” Werner neemt de gelegenheid te baat en voorziet de winkel op dit moment van een nieuwe vloer.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen