Leek is klaar voor schaatspret

ditisWesterkwartier

LEEK-De blos op de wangen van de bestuursleden van de IJsbaanvereniging Leek laat maar één diagnose toe: schaatskoorts; remedie: winters weer. De mannen van de grootste ijsbaan in het Westerkwartier zijn er klaar voor: water op de baan, baanveegmachines uit het vet en klaar om voor de meer dan 1500 leden de baan volgende week te openen. “Dinsdag of woensdag hoop ik dat we los kunnen gaan”, zegt voorzitter Ietse-Willem Ploeg. Schoenhandel Heys heeft de voorraad schaatsen van zolder gehaald, maar die moeten het in bestelde aantallen nog even afleggen tegen de snowboots.

De site van de IJsvereniging Leek wordt momenteel meer dan 800 keer per dag bezocht. Gesloten staat er in een rood bord op. Als daar straks geopend in het groen voor in de plaats komt gaat het los. “Mensen moeten in verband met corona van te voren reserveren voor een tijdsblok van 1,5 uur. De in-en uitgang hebben we gescheiden. We mogen niets in de kantine verkopen. Koek en Zopie is alleen in de veiligheidsregio Groningen verboden. Vijftig meter verderop in Drenthe mag het wel.”

De IJsvereniging Leek bestaat dit jaar 150 jaar. In het begin schaatsen de Leeksters op de ondergelopen landerijen achter de huidige baan. Met toestemming van de heren van Nienoord. De baan bevond zich in de jaren vijftig achter de huidige Liekeblom. “Deze baan ligt er vanaf 1964. Om de palen schaats je 400 meter, helemaal buitenom maak je een rondje van 750 meter. Dankzij de grootte van de baan kunnen we al snel open. Schaatsers verspreiden zich over het ijs, wat de draagkracht ten goede komt”, aldus de voorzitter, die duidelijk in zijn nopjes is. De laatste keer dat hij de bel voor de laatste ronde luidde was in 2017, toen de baan voor drie uurtjes open kon.

Binnen het bestuur wordt geregeld gesproken over het asfalteren van een deel van de baan. Een klein laagje water erop bevriest al snel en dan kan er veel eerder worden geschaatst. “Wellicht gaan we hierover in overleg met de gemeente. ’s Zomers zou het dan als parkeergelegenheid kunnen dienen ter ontlasting van de overvolle parkeerplaats van Nienoord.”

Heys

Niet alleen de ijsvereniging, ook schoenenzaak Heys is klaar voor ijs. Op zolder staat een grote voorraad schaatsen, die op bestelling worden geleverd. Harry Heys, Tessa Wolfard en Sven Jager hebben duidelijk plezier in het klaarzetten van de bestelling. “We bezorgen de schaatsen in Leek en omgeving zelf. Met de post is niet te doen, dat duurt minstens een week. Dat is te laat,” vertelt Sven, al zoekende tussen de voorraaddozen met schaatsen. Tessa vertelt dat ze de hele dag telefoontjes verwerkt. “Gisteren zijn er heel veel snowboots besteld.” Ze wil nog wat zeggen, maar daar gaat de telefoon al weer. Vanaf woensdag kunnen de bestelde schaatsen en snowboots bij de zaak worden afgehaald.

Sven Jager van schoenenzaak Heys tussen de voorraad schaatsen.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen