Preken in lege kerk is een vreemde gewaarwording

ditisWesterkwartier

MARUM-De kerk in corona tijd is een bijzondere uitdaging. Voor kerkelijk werker Harjanne de Boer was het voor het eerst in 11 jaar dat ze voor een lege kerk ging preken. “Tegenover mij drie camera’s en mensen van het mediateam. Je praat tegen niemand. Zingen gaat via YouTube”. Hennie mist de interactie met de bezoekers. “Je leest iets op van een papiertje tegen drie camera’s.” De Ontmoetingskerk van Marum telt ongeveer 1300 leden. De online diensten worden beter ‘bezocht’ dan de fysieke diensten gezien het aantal ‘views’.

Harjanne de Boer en Hennie Stuut vormen op dit moment, samen met Jelmer Visser, het pastorale team van de PKN kerk Marum en omstreken. Ds. Marcus Klomp is afgelopen februari met emeritaat gegaan. Corona luidt voor de kerk noodgedwongen het digitale tijdperk in. Dat biedt mogelijkheden maar ook gemis aan direct fysiek contact.

Harjanne: “We hebben twintig wijken met elk een wijkteam bestaande uit ouderlingen, diakenen en jeugdouderlingen. Die bezorgen elke maand het kerkblad ‘Onderweg’ en maken dan even een praatje. Nu wordt het blad in de bus gedaan. Via social media, de telefoon en e-mail maak je nu contact. Maar het is anders als je de mensen in levende lijve ontmoet. Het is telefonisch pastoraat.”

Dat de kerkdiensten online meer bezoekers trekken dan in de kerk zelf, kan volgens Harjanne er mee te maken hebben dat het laagdrempelig is. “Je kunt het op je eigen tijd terugkijken. Als je naar de kerk gaat sta je toch op tijd. Nu pak je thuis een kop koffie en hoef je je er niet speciaal voor te kleden. Het gezamenlijk kopje koffie na de dienst missen we wel enorm. Als je even een praatje maakt hoor je zoveel. Elke eerste maand krijgen we lekkers van de ‘ bakgroep’. Dat is er nu ook niet bij. De lege kerk met Kerst vond ik trouwens verschrikkelijk.”

Open Kerk

Iedere zondag houdt de Ontmoetingskerk wel Open Kerk. Mensen kunnen dan langs komen voor een praatje, een meditatief moment of een kaarsje aansteken. De kerk is dan van 15.00 tot 17.00 uur open. “Er zijn altijd wel een paar mensen die daar gebruik van maken. Het maakt niet uit hoeveel mensen er komen. Je hebt even een moment met elkaar en dat praat toch anders dan door de telefoon.”

Afgelopen zondag met Palmpasen maakten vijftig kinderen van de gelegenheid gebruik om een knutselpakketje bij de kerk op te halen. Hiermee maakten ze een palmtak en was er aandacht voor in de dienst. “Nu de kindernevendienst niet door kan gaan, bieden we kinderen elke zondag een filmpje aan. Dat wordt gemaakt door twee jonge moeders. Dat is toch geweldig,” vertelt Harjanne.

Wat corona voor de werkers heel wrang maakt is het begeleiden van zieken en mensen die sterven. “Het stervensproces is al verdrietig, maar begeleiding is veel moeilijker. Tijdens de eerste lockdown mocht maar één persoon van de familie bij iemand die heel ziek is. Binnen onze gemeenschap zijn ook veel ouderen waar je extra voorzichtig mee bent. Je wilt niet dat iemand corona krijgt. Als mensen zeggen dat de maatschappij weer open moet gaan vind ik dat op zijn zachts gezegd heel storend.”

Hennie komt in gesprekken wel tegen dat mensen zeggen dat dit het einde der tijden is

Hennie komt in gesprekken wel tegen dat mensen zeggen dat dit het einde der tijden is. “Dat was in het begin, toen bekend werd dat er heel veel mensen aan corona overleden.” Harjanne: “Je hoort ook dat corona een straf van God is. Maar zo steekt het volgens mij niet in elkaar. Je weet niet precies hoe het zit, niemand kent de waarheid. Met elkaar en wij ook met onze hoop op God, moeten we hier een weg in vinden, als kerk, als dorp en als wereld. ”

De online diensten zijn hier te bekijken.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen