Westerkwartier

Onderwijsster Wim Huiting neemt op eigen wijze afscheid

• Bladwijzers: 131 • Comments: 32213


NUIS-Eigenlijk wilde Wim Huiting(65), directeur van basisschool ’t Sterrenpad in Nuis, helemaal geen afscheid. Maar als het dan toch moet dan wel op zijn eigen wijze. Dat gebeurde gisteravond voor een volle zaal met genodigden in ‘In De Klaver’ met toneel, zang en het aanbieden van een kunstwerk door het personeel.

Afscheid na 43 jaar als leerkracht en initiatiefnemer van talloze initiatieven op onderwijsgebied in nota bene Niebert. De school waar hij ooit begon en wat uiteindelijk culmineerde in brede school ’t Sterrenpad. Een van de eerste stappen die daartoe werden gezet was het omarmen van het Jenaplanconcept op De Kring in Niebert. Kinderen uitdagen en ervaringen opdoen in de praktijk werkt beter dan uren achter elkaar stilzitten om taal en rekenlessen te maken. Anders sta je net als Wim zelf vroeger heel vaak op de gang.

De avond werd in gang gezet door een toneelstukje van Wim en de directeur waar hij in het begin vier jaar mee samenwerkte: Fré Schreiber. Ze herinnerden aan de stroeve verhouding met de openbare school. Zoals het ophalen van oud papier in de dorpen Nuis en Niebert. Niet best als de verkeerde kranten werden meegenomen. Het kan verkeren, want beide scholen zijn opgegaan in ’t Sterrenpad.

Juf Jannie en juf Marieke boden een kunstwerk aan met allemaal sterren. Hen valt het afscheid wel zwaar. Jannie: “Je wilde geen speeches, maar die krijg je toch. Want we hebben van je geleerd dat we dwars mogen zijn. We missen je. Maar we zien in elk stukje van het gebouw een stukje van jou en ook in ons zit een stukje van jou.”

Mensen uit het bestuurlijke en onderwijsgevende veld van het Westerkwartier spraken in de wandelgangen lovend over Wim. Gemeentesecretaris Jan Jellema van Marum heeft jaren in het schoolbestuur gezeten: “Iemand met passie, visie en eigenzinnig”. Directeur Johan Heddema van Penta Primair: “Ik heb een enorme bewondering voor Wim. De ‘kracht’ zit in het alleen willen doen.” Johan herinnerde daarbij eraan dat Wim niet aan het samenwerkingsverband van de christelijke scholen wilde meedoen. “Hij wilde zijn eigen personeel kunnen benoemen.”

Vlnr. Johan Heddema, Wim Huiting en Luit Pool.

Luit Pool, oud- directeur van de school in Boerakker, ging wel mee in het samenwerkingsverband. “Niebert en Boerakker hebben elkaar als kleine scholen altijd gesteund. Helaas konden we Wim niet meekrijgen.”

Janet Jonker van De Zijlen was directeur van Maricja, een kinderdagcentrum voor kinderen met een beperking dat ook deel uitmaakt van ’t Sterrenpad.

René van Hoorn en Janet Jonker

“Het is een creatieve, ruimdenkende, grote en kleine man,” zegt ze enigszins cryptisch. Mededirecteur Rene van Hoorn, thans directeur van een school in Assen, herinnert aan de fijne en natuurlijke samenwerking die voor elkaar inspirerend werkte. “We hebben veel beleefd”, aldus Rene.

Dat kun je wel stellen. ’t Sterrenpad zou opgaan in de onderwijsorganisatie Westerwijs. Maar dat ketste af, waardoor de school in een bestuurlijke carrousel terecht kwam. Daar is rust in gekomen met de overname door Primenius. ( Zie ) Wim heeft inmiddels wel vrede met het afscheid van zijn school. Stil zal het echter rond deze creatieve duizendpoot nooit worden. Komende week neemt hij afscheid van de kinderen en ouders van ’t Sterrenpad.

 

131 aanbevolen
3 notes
2213 views
bookmark icon

3 thoughts on “Onderwijsster Wim Huiting neemt op eigen wijze afscheid

    Geef commentaar

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Oldest
    Newest
    Most Upvoted