Muizen rond Kornhorn krijgen het weer rustig

ditisWesterkwartier

KORNHORN-Nog een paar dagen, dan is het weer gedaan met het muizenproject van de samenwerkingsschool De Groene Borg in Kornhorn. Geen ‘life’ vallen meer in het Curringherveld of kinderen die met de boswachter en vrijwilligers op zoek zijn naar sporen en braakballen. Komende donderdag laten de leerlingen van de verschillende groepen aan de ouders, opa’s en oma’s en belangstellenden zien wat ze de hele week hebben beleefd. Dat betekent voor de muizen eindelijk weer rust.

Naast echte muizen, ontdekte de jongste groep dat er heel veel muizenboeken zijn. Daar werd uit voorgelezen en de beginnende lezers maakten kennis met de letter M van…muis. Groep 3 en 4 speelden in de gymzaal het kat en muis spel. Daarbij moesten er blokjes kaas worden overgebracht. En in de oudere groepen kwam de boswachter langs om over de muizen te vertellen. Aansluitend liepen ze naar het veld om te kijken of er ook muizen in de val zaten. Maar helaas voor hen, bleek er alleen maar een slak in te zitten. Dat staat allemaal in de muurkrant die ze ook nog hebben gemaakt.

Lerares Bobby Boele is al meer dan twintig jaar aan de school verbonden. Zij maakt naast vrijwilligers en ouders van leerlingen deel uit van de Natuur-, Milieu- en Educatie werkgroep(NME). “We organiseren ieder jaar een natuurproject. Naast de muizen komen ook de vleermuizen en de egels aan bod. Het is mooi om te zien hoe kinderen al ontdekkend heel veel leren. Sommige leerlingen komen helemaal los en laten aan de anderen zien wat je in het veld tegenkomt.”

Ontdekkend leren

Groentetuinen

In het Curringherveld zijn naast de Hooikiep ook groentetuinen die door de leerlingen worden onderhouden. De opbrengst, zoals andijvie, knoflook of boerenkool, wordt op school verkocht. Sinds een jaar wordt op het veld ook dankbaar gebruik gemaakt van een overdekt gebouw met een toilet en stromend water. Mede dankzij de Stichting Curringherveld en een groot aantal vrijwilligers natuurlijk.

De samenwerkingsschool De Groene Borg is in 2014 ontstaan uit een fusie tussen het Middelpunt in Noordwijk en de Maranathaschool in Kornhorn. De school telt op dit moment rond de zeventig leerlingen. Oh ja, de bosmuis is de meest voorkomende muis, na de spitsmuis en de veldmuis. Er zijn wel een aantal muizen gevangen, die na een paar dagen op school te hebben vertoefd en te zijn vertroeteld, weer zijn vrij gelaten.

Minutieus onderzoek van braakballen.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen